Zelenszkij jobbkeze az ukrán békecsúcsról: Boldogok leszünk, ha a magyarok is támogatnak minket

A hétvégén már az ötödik békecsúcsot tartják az ukrán tervről a háború lezárásáért. Közel száz ország vesz részt a svájci eseményen, köztük Magyarország is, igaz, csak külügyminiszteri szinten. Andrij Jermak beszélt a 24.hu-nak arról, mit szeretnének elérni a békecsúccsal.

Nem mondom, hogy minden tökéletes, de remélem, a találkozó konstruktív lesz. Mi Magyarország barátai akarunk lenni, és Magyarország érdeke, hogy Ukrajna független legyen

– így fogalmazott egy Brüsszelből szervezett online háttérbeszélgetésen Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a 24.hu kérdésére.

Jermak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, azért járt a héten Brüsszelben, hogy előkészítse a hétvégi svájci ukrán békecsúcsot. Ezt a találkozót Bürgenstockban tartják, és már a negyedik ilyen témájú esemény – korábban Koppenhágában, Dzsiddában, Máltán és Davosban is tárgyaltak már az ukrán békéről.

Jermak szerint siker, hogy a 160 meghívott ország közül már közel száz regisztrált, és jelezte a részvételét. Ott lesz mások mellett Rishi Sunak, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Kamala Harris is. Úgy látja, hogy az első találkozó óta folyamatosan nő azoknak az országoknak a száma, amelyek részt vesznek az ukrán békecsúcsokon.

Csakhogy számos fontos állam ezúttal is hiányozni fog. Nem lesz ott Kína, India, Brazília, és az Egyesült Államokat is csak alelnöki szinten képviselik. Ami a legfontosabb:nem lesz ott a másik hadviselő fél, Oroszország. Ukrajnának erre egyébként van egy terve, de előbb azt érdemes megérteni, miért erőltetik egyáltalán ezt a békecsúcs-koncepciót egy olyan konfliktusban, amelyben sokak szerint kizárólag az Egyesült Államok és Oroszország megegyezése hozhatja el a békét.

Chip Somodevilla / Getty Images – Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az Eisenhower Executive Office Building Indian Treaty Roomjában 2023. december 12-én Washingtonban.

Jermak szerint Ukrajna 2019-től napjainkig, tehát már a mostani háború előtti időszaktól kezdve több mint kétszáz tárgyaláson vett részt az oroszokkal különböző formátumokban. Húsz megegyezés született tűzszünetekről, amelyeket szerinte napokkal később az oroszok mindig megsértettek.

Rossz élményeink vannak az oroszokkal, a mostani megállapodásnak a nemzetközi jogon kell alapulnia

– fogalmazott. Ukrajna célja az, hogy az ő béketervük legyen az, amelyen az esetleges béketárgyalások alapulnak majd. Jermak szerint ennek a béketervnek az ENSZ chartáján és a nemzetközi jogon kell alapulnia, hogy az emberek azt érezhessék: a nemzetközi intézmények súlyos konfliktusok esetében is képesek működni.

Oroszország hiányzását úgy próbálják megoldani, hogy a mostani csúcsot eleve kétrészesre tervezik. Az ukránok célja, hogy a svájci találkozón megállapodjanak egy közös nyilatkozatban a béketervről, amelyet a következő csúcson megerősíthetnek, majd átadhatják azt a Kreml képviselőjének.

Ennek béketervnek tíz pontja van, amelyek az alábbi témákat érintik:

A mostani csúcson a tíz pont közül az első háromnak a megvitatásán lesz a hangsúly, hiszen jórészt ezek vannak érdemi hatással más országokra is. A nukleáris biztonsággal kapcsolatban például kiemelten fontos, hogy a zaporizzsjai atomerőmű felügyeletét az ukrán szakemberek és a nemzetközi szervezetek vegyék át, a nukleáris zsarolásnak pedig – ami az utóbbi időszakban többször előfordult Oroszország részéről – véget kell vetni. Az ukrán terv szerint a zaporizzsjai erőmű környékét teljesen demilitarizálni kell, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kell ellenőriznie a megállapodás betartását.

Az élelmiszer-biztonságnál az Ázsia és Afrika felé irányuló élelmiszerexport biztosításán van a hangsúly. Ukrajna jelentős élelmiszer-beszállítója a globális délnek, és az ukránok szerint milliókat érinthet éhínség, ha az ukrán gabona nem jut el hozzájuk. A terv szerint nem szabadna fegyverként használni az élelmiszer-szállítást. Kijev azt kéri, hogy Ukrajna kikötői felett állítsák vissza az ukrán szuverenitást.

A csúcson Magyarország is részt vesz, bár nem Orbán Viktor, hanem Szijjártó Péter képviseli majd az országot. A külgazdasági és külügyminiszter nem először kerül szembe az ukrán béketervvel, korábban az Európa Tanácsban, az EU-tól független emberi jogi szervezetben is leszavazott egy közös nyilatkozatot, mert az kizárólag az ukránok béketervét tartalmazta, más alternatív béketerveket nem.

Jermak szerint korábban egyeztettek Orbán Viktorral is a béketervről, az egyik korábbi találkozó után Zelenszkij ukrán elnök 50 ország vezetőjét hívta fel, köztük Orbánt is. A miniszterelnök ebben a beszélgetésben erősítette meg neki, hogy Magyarország is képviselteti majd magát a békecsúcson.

KKM / MTI – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én.

Akadnak még vitás kérdések a két fél között, de Jermak szerint a telefonbeszélgetésben Orbán és Zelenszkij megegyeztek, hogy szomszédokként mindenképpen kapcsolatban kell maradnia a két országnak. Szerinte a januári kárpátaljai találkozó, amelyen Szijjártó Péter vett részt, egy jó beszélgetés volt.

Szijjártó Péter is meghallgathatta Kárpátalján, hogy az ukrán emberek támogatják Zelenszkijt

– mondta. Arra a kérdésre, hogy vár-e ellenkezést a magyar féltől a békecsúcson, közölte:

Boldogok leszünk, ha a magyarok is támogatnak minket.