Szijjártó Péter nem szavazta meg a belarusz termékekre kivetett vámokat, egy nappal azután, hogy Minszkben járt

Egyedüliként tartózkodott.

Amint arról lapunk beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Minszkben vett részt egy munkalátogatáson, és tárgyalásokat folytatott Szergej Alejinik fehérorosz külügyminiszterrel.

Egy nappal később Brüsszelben volt jelenése a miniszternek a kereskedelmi miniszterek munkaülésén, ahol az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket büntetővámjáról tárgyaltak a felek. Amint arra a hvg.hu rámutatott, Oroszország és az ukránok ellen velük szövetkező  Fehéroroszország mezőgazdasági termékeit eddig nem sújtották szankciók, most azonban a büntetővámok kivetése mellett döntöttek a tagállamok. Egyetlen fél volt, aki nem szavazta meg mindezt: Szijjártó Péter tartózkodott a magyar kormány képviseletében, amit a külügyminiszter maga jelentett be.

A jogszabályban foglaltak szerint a büntetővám azokra a termékekre vonatkozhat, amelyeket az említett két országból közvetve vagy közvetlenül az EU-ban akarnak értékesíteni. Az EU-n keresztül más harmadik országokba irányuló tranzitokat azonban nem érintenék, elismerve, az orosz és a fehérorosz termékek szerepét a világ élelmezésében.