Szijjártó az európai sorkatonaság és nukleáris fegyverek miatt aggódik Fehéroroszországban

A magyar-belarusz üzleti fórumon járt a miniszter, ahol nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is aláírnak.

Magyar-belarusz üzleti fórumot tartottak a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tiszteletét tette. A Belaruszban tett látogatását Szijjártó széles körben dokumentálta a közösségi médiában, ahol

„Megmondom önöknek őszintén, hogy minket Magyarországon elborzasztanak azok a nyilatkozatok, amelyek a háború eszkalációjának veszélyével fenyegetnek. Elborzasztanak azok a nyilatkozatok, amelyek arról szólnak, hogy európai uniós vagy NATO-s tagországok adott esetben katonákat küldenének Ukrajnába” – fejezte ki aggodalmát a magyar külügyminiszter az Ukrajna ellen 2022-ben háborút indító Oroszországgal államközösséget alkotó Belarusz fővárosában. A külügyminisztert – mint a videóból kiderült – egyaránt „elborzasztják”

Szijjártó arról mindamellett biztosította hallgatóságát, hogy „amíg ők kormányoznak Magyarországon”, nem fogják engedni, hogy „akár egyetlen magyar embert is” elvigyenek az ukrán-orosz frontra.

„Mi magyarok békét akarunk, és számunkra világos, hogy a békéhez vezető út azonnali tűzszünettel kezdődik, majd béketárgyalásokkal folytatódik. Ezért a mai megbeszélésünkön arra kértem Belorusz kollégámat is, hogy Belarusz is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy véget érjen a háború Ukrajnában” – mondta tárcavezető Belaruszban.

Ami a minszki gazdasági fórum eredményeit illeti, Szijjártó közölte, hogy „Brüsszel csúnyán elrontotta a háborúra adott választ”, és be kellene végre látni: a szankciók nem működnek.

Most a szankciókkal nem sújtott területeken fokozzuk a gazdasági együttműködést Belarusszal. A gazdasági vegyes bizottság mai ülésén aláírjuk a nukleáris együttműködésről szóló megállapodásunkat, emellett 92 vállalatközi találkozót is lebonyolítunk

– részletezte a külügyminiszter, aki azt ígérte, hogy Oroszország legközelebbi szövetségesével Magyarország fokozza majd az együttműködést az agráriparban is, mivel – mint írta:

Szijjártó Péter aggodalmai a nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatban annyiban megalapozottak, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor áprilisban arról beszélt, hogy „több tucat” orosz taktikai nukleáris fegyvert telepítettek az országban egy tavalyi megállapodás értelmében, amelyet ő és Vlagyimir Putyin elnök jelentett be a Nyugat elrettentése céljából. Ezeket a taktikai nukleáris fegyvereket harctéri használatra tervezték, szemben a stratégiai robbanófejekkel, amelyeket egész ellenséges városok megsemmisítésére terveztek.

Oroszország május első hetében azt is közölte, hogy egy hadgyakorlat részeként gyakorolni fogják a taktikai nukleáris fegyverek bevetését, miután Moszkva szerint hazánk szövetségesei, Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok fenyegetően lépett fel Oroszországgal szemben.