Zelenszkij: Moszkva nem békére, offenzívára készül

Az ukrán elnök szerint Moszkva újabb csapatokat von a határhoz.

Az ukrán elnök szerint Moszkva újabb csapatokat von a határhoz. .

Oroszország ki akarja terjeszteni a háborút, újabb offenzívára készül, újabb csapatokat von össze az ukrán határnál.

Aki mindezt megteszi, az nem akar békét.

Volodimir Zelenszkij Harkiv városában arról beszélt, a békéről a párbeszéd csak orosz megtévesztés, amit Ukrajna ismer leginkább, Moszkva azzal fedezte a háború előkészítését is. Oroszországot olyanok vezetik, akik normává tennék az emberek, városok, falvak elpusztítását, a népek megosztását és az államhatárok eltörlését.

Nincs olyan nemzet, amelyik csak a saját erőfeszítéseivel tudna megállítani egy ilyen háborút. Szükségünk van a világ vezetőinek részvételére

– idézte az MTI az ukrán elnököt, aki kérte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a svájci békecsúcson. Egyúttal jelezte, eddig már több mint 80 ország erősítette meg részvételét. Zelenszkij emlékeztette a világ vezetőit arra, hogy Harkivban jelenleg is több mint egymillió ember él, és Oroszország harmadik éve napi szinten bombázza és lövi a várost.

A nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzója a Telegramon közölte, három ember megsérült a régióban egy éjszakai orosz csapás miatt. Lakóházakat ért a támadás, negyven embert evakuálni kellett. Az ukrán légierő szerint vasárnapra virradóra Oroszország 14 rakétával és több mint harminc drónnal támadta Ukrajnát, ebből 12 rakétát és 31 Sahid csapásmérő drónt sikerült megsemmisíteni.