NYT: Izrael eredetileg átfogó támadásra készült Irán ellen

Lényegesen pusztítóbb válaszcsapással torolta volna meg az ellene elkövetett támadást Izrael.

Lényegesen pusztítóbb válaszcsapással torolta volna meg az ellene elkövetett támadást Izrael. A New York Times három, meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy az eredeti tervek szerint számos iráni célpontra, köztük Teheránra is légicsapást mértek volna, de a háború elkerülése végett erről lemondtak. Miután Joe Biden, valamint a brit és a német külügyminiszter is önmérsékletre szólította fel Netanjahut, Izrael múlt hét pénteken egy korlátozottabb csapást hajtott végre Iránban, amely nem okozott jelentős károkat.

A támadást végül nem is izraeli vadászgépekkel hajtották végre: a rakétákat Irántól több száz kilométerre nyugatra indították az izraeli repülőgépek. Emellett kis méretű támadó drónokat, úgynevezett kvadkoptereket is bevetettek, amelyek az iráni légvédelmet voltak hivatottak megzavarni.

A cikk szerint egyetlen rakéta talált el egy légvédelmi üteget Irán középső részén, Iszfahán tartományban – korábbi beszámolók szerint ez a Natanz nukleáris létesítményt védő S-300-as légvédelmi rendszer része volt –, míg egy másik a levegőben felrobbant. A cikk egyik forrása szerint a légvédelem szedte le, egy másik szerint meghibásodott és lezuhant.

Natanz, az iráni urándúsítási program középpontja. Teheránt korábban azt mondta, három drónt észlelt az égbolton Iszfahán felett pénteken hajnalban, ám ezeket a légvédelem megsemmisítette. Azt, hogy találat érte volna a nukleáris üzemet védő légvédelmi rendszert, a síita állam tagadta.

Izrael idáig nem vállalta a felelősséget az Irán elleni támadásért, de már korábban megtorlást helyezett kilátásba válaszul az Izrael elleni iráni légitámadás miatt, melynek során több száz drónt és rakétát indított a zsidó állam ellen – ezek túlnyomó részét Izrael a szövetségek támogatásával semlegesíteni tudta. Irán a légitámadást azzal indokolta, hogy két héttel korábban Izrael a szíriai nagykövetségének létesítménye ellen hajtott végre támadást, amelyben több iráni tisztségviselő életét vesztette, közöttük két tábornok is.