Átment az Európai Parlamenten az EU új migrációs csomagja

Még délután sem volt biztos, hogy átmegy majd.

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Unió új migrációs politikáját tömörítő csomagot. Az, hogy a csomag átmegy, még szerda reggel sem volt biztos, a nagyobb pártcsaládok egész nap hívogatták a képviselőket a szavazataikért.

Magáról a csomagról már írtunk, Európa eddigi legkeményebb migrációs szabályozása jön, amelyet a tagországok nagy része támogatott, de Magyarország és Lengyelország például nem .

A mostani bizonytalanság abból eredt, hogy a csomagot a jobboldalibb pártcsaládok és a szélsőbal sem támogatta lelkesen, előbbiek szerint nem elég kemény, utóbbiak szerint túl kemény volt. A centrista pártcsaládok között is voltak problémák, az olasz Demokrata Párt például azért nem támogatta a csomagot, mert Giorgia Meloni miniszterelnök részt vett a kialakításában.

A szavazást a brüsszeli ülésteremben tüntetők zavarták meg.

Az Európai Parlament elnöke a szavazás után azt mondta, történelmet írtak. A képviselők nagy része viszont úgy reagált, hogy a csomag nem tökéletes, de az eddigieknél jobb.

Szijjártó Péter a szavazás után Pakson, egy lakossági fórumon reagált a szavazásra. A Külügyminisztérium közleményéből kiderül, a külügyminisztert azt mondta, „akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés.”