Blinken azt állítja, őszinte megbeszéléseket folytatott izraeli tisztviselőkkel

„Fontos, őszinte beszélgetésekre volt szükség ebben a kritikus időszakban” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az újságíróknak Tel-Avivban.

„Fontos, őszinte beszélgetésekre volt szükség ebben a kritikus időszakban” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az újságíróknak Tel-Avivban. Elmondta, hogy az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval és a háborús kabinettel folytatott mai megbeszélései három dologra összpontosítottak: a túsztárgyalásokra, a humanitárius segítségnyújtásra és Rafahra.

A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah a háború előtt egy 250 ezer lakosú kisváros volt. Most közel másfél millió, az övezet északi részéről elüldözött palesztin zsúfolódott itt össze. Izrael most ennek a városnak a lerohanására készül, ami az ENSZ szerint katasztrofális következményekkel járna, „egy mészárlás lenne”.

Netanjahu ennek ellenére egyértelművé tette, hogy az izraeli csapatok bevonulnak Rafahba, ha kell az USA támogatása nélkül is.