Képeken az orosz–ukrán háború első két éve

Két éve ezen a napon Oroszország totális háborút indított Ukrajna ellen, ami megingatta Európa és az egész világ biztonságát. A veszteségek mindkét oldalon jelentősek, még sincs kilátásban a háború vége. A második év az ukrán ellentámadásról szólt: az ukrán politikai és katonai vezetés 2023 első felében végiglobbizta a szövetséges országokat, hogy a megelőző év őszén elért sikereiken felbuzdulva megfelelő számú és minőségű eszközt halmozzon fel a műveletekhez. Eközben Oroszország gigászi veszteségek árán, tíz hónapnyi ostromot követően bevette a stratégiai szempontból jelentéktelen Bahmutot. A műveleteket vezető Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin a város elfoglalása után tizenkilencre lapot húzott, és a csapataival megindult Moszkva felé. A lázadás, mint később kiderült, az életébe került. A tavaszra várt, de nyárra tolódott ukrán ellentámadás lassú halált halt: a kudarc fő oka a kiépített orosz védelem és a légi támogatás hiánya volt. Ezzel a frontvonalak hosszú időre befagytak, így azt sem látni, hogy 2024-ben bármelyik fél mélységi áttörést és ezzel jelentős területszerzést tudna kierőszakolni.
Kosztya Liberov / Libkos / Getty Images - Bahmut környéke, Ukrajna – 2023. november 3.: Az ukrán erők páncéltörő rakétákkal lövik az ellenséges állásokat. Ekkor a várostól északkeletre és délnyugatra fekvő területeket sikerült visszafoglalni az ukránoknak, ám a harcok epicentruma eddigre Avgyijivkába került. A kelet-ukrajnai kisváros a 2014-es kelet-ukrajnai háború óta számított frontvárosnak. Öt hónapnyi ostrom után Avgyijivka idén februárban esett el.
Chris McGrath / Getty Images - Zaporizzsja, Ukrajna – 2022. április 22.: A 81 éves mariupoli Varta a családja autójának hátsó ülésén pihen, miután négy napon át utazott a Mariupolból, Melitopolból és a többi orosz ellenőrzés alatt álló városból menekülő emberek evakuálási pontjára.
Dimitar DILKOFF / AFP - Herszon, Ukrajna – 2022. december 28.: Emlékkereszt a déli Herszon városának egyik temetőjében. Ez volt az egyetlen megyeszékhely, melyet az oroszoknak a háború első két évében sikerült elfoglalni, de 2022 novemberében kénytelen voltak feladni, és visszavonulni a Dnyeper folyó túlpartjára, miután az ukránok ellehetetlenítették a város ellátását. 2022 őszén az ukrán sikerekhez hozzájárult, hogy elkezdték a saját javukra fordítani az ukrán fegyverszállításoknak köszönhető technológiai fölényüket.
Szerhij Mihalcsuk / Global Images Ukraine / Getty Images - Irpiny, Ukrajna – 2022. március 5.: Egy idős férfi sétál át egy szétlőtt hídon a Kijevtől 30 kilométerre, északra fekvő város evakuálása során. A háború elején intenzív harcok dúltak a környéken, de hamar Kelet-Ukrajna lett a harcok epicentruma.
Szergej Szupinszkij / AFP - Kijev, Ukrajna – 2023. szeptember 1.: Ukrán katonák nyomkodják a telefonjaikat a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt. Ekkor már lehetett tudni, hogy kifulladóban van az ukrán ellentámadás. A katonai és politikai vezetés azzal töltötte a 2023-as év első felét, hogy megfelelő számú embert és felszerelést halmozzon fel a műveletekre, de végül nem sikerült mélységi áttörést és jelentős területszerzést kierőszakolni. A kudarcnak az ukrán oldalon a légi támogatás hiánya, illetve az orosz védelmi képességek alábecsülése volt a fő oka. Ezzel Ukrajnában a frontvonalak hosszú időre befagytak.
Roman Pilipey / Getty Images - Kijev, Ukrajna – 2023. február 24.: Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart az orosz invázió egyéves évfordulóján. Az ukrán elnök a háború első évét nagyrészt Kijevben töltötte, annak ellenére, hogy a háború kezdetén az amerikaiak felajánlották neki, hogy kimenekítik az országból, míg a második évben sorra járta a szövetséges országokat, hogy katonai segélyért lobbizzon.
Szerhij Mihalcsuk / Global Images - Dolina, Ukrajna – 2022. december 25.: Madárraj repül a lerombolt Szent György-kolostor felett. Az ukrajnai harcok során számos épület és műemlék sérült meg. 2022 májusában a több száz éves Szvjatohirszki Lavra-kolostorkomplexum borult lángba, 2023 júliusában pedig súlyosan megrongálódott az Odessza történelmi központjában található Krisztus színeváltozása-székesegyház. Az oroszok összesen 500 vallási helyet, valamint 200 múzeumot, archívumot és könyvtárat is tűz alá vettek.
Roman PILIPEY / AFP - Bahmut, Ukrajna – 2023. szeptember 23.: Ukrán katonaorvosok látnak el egy sebesültek Bahmut közelében. Miután tavaly júniusban Oroszország bevette a várost, az ukránok arra kezdtek fókuszálni, hogy a déli területeket célzó nyári ellentámadás alatt a frontszakasz egészén széthúzzák a védekező erőket. Az oroszoknak elitcsapatokat, légideszant erőket kellett idevezényelni, hogy megállítsák az ukrán támadásokat.
Aris Messinis / AFP - Irpiny, Ukrajna – 2022. március 4.: Egy nő sétál el egy égő ház előtt a Kijev melletti Irpinyben, melyet a háború elején vettek be az oroszok. Az ukrán erők 2022. március végén foglalták vissza a Kijev környéki elővárosokat, köztük Bucsát és Irpinyt, miután az orosz csapatok kivonultak a térségből. Bucsában az utcákon heverő holttesteket hagytak maguk után az oroszok. A 33 napos megszállása alatt – Kijev állítása szerint – több mint 1400 ember, köztük 37 gyermeket halt meg, több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban.
YASUYOSHI CHIBA / AFP - Bahmut környéke, Ukrajna – 2023. január 1.: Ukrán katonák lövészárkot ásnak a donyecki Bahmut közelében. Itt zajlott a háború egyik leghosszabb és legvéresebb ostroma. Az ukrán léptékkel még csak nagynak sem számító iparvárost utcáról utcára járva foglalták el, óriási veszteségek árán az oroszok. Bahmut tíz hónap után, 2023 júniusának elején elesett.
Chris McGrath / Getty Images - Kijev, Ukrajna - 2022. március 2.: A kijevi Dorohozsics körzetben keresnek menedéket az emberek egy metróállomáson. Az orosz erők ekkor már hetedik napja folytatták előrenyomulásukat az ukrán főváros felé. Hamar kiderült, hogy Kijevet nem sikerül bevenniük. Az oroszok 2022 tavaszán Kijev és Harkiv ostromát is elbukták, Odesszához pedig fel sem vonultak. Miután feladták Kijevet, és visszavonultak északról – maguk mögött hagyva a bucsai mészárlás rémtetteit –, 2022 áprilisában a háború új szakaszát hirdette meg az orosz vezetés. Ezt követően a Donyeck-medence és Kelet-Ukrajna került fókuszba, a mai napig ide korlátozódnak a harcok.
BULENT KILIC / AFP - Mikolajiv, Ukrajna - 2022. március 21.: Keresztek a dél-ukrajnai Mikolajiv temetőjében.
Spencer Platt / Getty Images - Rohoziv, Ukrajna – 2023. január 28.: Családtagok, barátok és katonák gyászolják Szergej Szocsenko elesett ukrán katonát egy ortodox templomban, a Kijevhez közeli Rohozivban. A negyvennyolc éves katona a donyecki fronton esett el, feleséget és gyermeket hagyott hátra. 2023 augusztusában amerikai becslés szerint 70 ezer ukrán katona halt meg, 100–120 ezer pedig megsérült a háború első másfél évében.
BULENT KILIC / AFP - Mikolajiv, Ukrajna – 2022. március 14.: A földalatti bunkerben egy ápoló látja el a másodpercekkel korábban született kisbabát a légiriadó idején. Tavaly az országban harmadával esett vissza a születésszám az utolsó békeévhez, 2021-hez képest. A háború első két évében legalább 10 ezer civil halt meg és 18 ezren sebesültek meg.
Chris McGrath / Getty Images - Kramatorszk, Ukrajna - 2022. május 6.: Egy férfi törmeléket dob ki egy lakóház ablakából, amelyet egy nappal korábban orosz rakétatalálat ért a donyecki Kramatorszkban. Az ukrán ellenállás egyik legkeletibb bástyáját azóta sem sikerült bevenni az oroszoknak, de a háború legbrutálisabb légicsapásait mérték a városra. A háború elején, 2022 áprilisában 57-en meghaltak és 92-en megsebesültek, miután kazettásbombát vetettek be egy civilek evakuálására használt vasútállomáson. 2023 júniusában legalább 13 civil és ismeretlen számú ukrán katona halt meg, miután rakétatámadás ért egy népszerű pizzériát.
Chris McGrath / Getty Images - Lviv, Ukrajna - 2022. március 11.: Menekültek érkeznek az ország keleti feléről a nyugati Lvivbe, néhány héttel az orosz támadás után. Február 24-én Vlagyimir Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, ami után a második világháború óta nem látott szárazföldi csapatmozgások indultak meg a kontinensen, és rengeteg ukrán kényszerült elhagyni az otthonát. 6 millióan menekültek külföldre és 4 millióan kerestek menedéket belföldön.