Tiltakozik az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének vezetője annak bezárása ellen

Rövidlátónak nevezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség (UNRWA) megszüntetésének tervét kedden Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője.

Rövidlátónak nevezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség (UNRWA) megszüntetésének tervét kedden Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője. Szerinte ez tovább mélyítheti a gázai humanitárius válságot.

Az UNRWA több mint 70 éve segíti a palesztin menekülteket, Izrael szerint azonban a szervezet nem felel meg a célnak. Közvetlenül az ENSZ Nemzetközi Bíróság Izraelt részben elmarasztaló döntése után azzal gyanúsítottak tizenkettőt az UNRWA több ezer palesztin alkalmazottja közül, hogy részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. A szervezetet támogatói közül sokan ezután sorra hátráltak ki az UNWRA mögül.

Egyeztettem a tagállamokkal azokról a felhívásokról, hogy az UNRWA-t fel kellene számolni, meg kell szüntetni. A következményekre figyelmeztettem őket, és elmondtam, hogy ezek a felhívások rövidlátóak

– fogalmazott Lazzarini, miután találkozott a tagállamok képviselőivel az ENSZ genfi székházában.

A szervezetet 1949-ben hozták létre az Izrael alapítását követő háború után, amikor hétszázezer palesztin menekült el vagy űzték el az otthonából. Jelenleg szinte a teljes gázai lakosság az UNRWA-tól függ az alapvető élelmiszerek, víz és higiéniai eszközök terén.

A Közel-Kelet számos arab országában az UNRWA nyújt bizonyos alapvető szolgáltatásokat a palesztin menekültek és leszármazottaik számára, például egészségügyi ellátást és oktatást.

Lazzarini az elmúlt napokban széles körű konzultációkat folytatott az adományozókkal, többek között az Öböl-menti országokba és Brüsszelbe utazott, hogy betömje az UNRWA mintegy 440 millió dolláros finanszírozási hiányát.

Néhány adományozó, például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban jelezte, hogy nem folytatja a támogatást, amíg az ENSZ belső vizsgálata le nem zárul a vádakkal kapcsolatban. Az előzetes jelentést a következő hetekben teszik közzé.