A CNN szerint Zelenszkij elküldte a hadsereg főparancsnokát

Volodimir Zelenszkij hétfőn berendelte az elnöki hivatalba és menesztette pozíciójából Valerij Zsaluzsnij-t, az ukrán hadsereg főparancsnokát, értesült a CNN az ügyre rálátó forrásokból.

Volodimir Zelenszkij hétfőn berendelte az elnöki hivatalba és menesztette pozíciójából Valerij Zsaluzsnijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát, értesült a CNN az ügyre rálátó forrásokból.

A hivatalos bejelentés egyelőre nem történt meg, de az elnöki rendelet várhatóan még a hét második felében megjelenik majd a lap tudósítása szerint.

Ez a két évvel ezelőtt kirobbant háború legjelentősebb katonai átalakítása Ukrajnában.

A pletykák szerint Zelenszkij és Zsaluzsnij között azt követően romlott meg a kapcsolat, hogy tavaly sikertelenül zajlott le az ukrán ellentámadás. A viszony akkor mérgesedett el teljesen állítólag, amikor Zsaluzsnij az Economist című lapnak kijelentette, hogy az Oroszországgal folytatódott háborújuk eredménye patt.

Hétfőn az ukrán elnöki szóvivő cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint Zsaluzsnij-t kirúgták volna, aztán az ukrán védelmi minisztérium is ugyanezt tette. A CNN viszont úgy értesült, hogy hétfőn tényleg volt egy kisebb értekezlet az elnök irodájában a védelmi miniszter részvételével, Zelenszkij pedig itt jelentette be, hogy felmenti a hadsereg főparancsnokát.

A beszélgetés nyugodt körülmények között zajlott. Zelenszkij felajánlott egy másik pozíciót Zsaluzsnij-nak, de ő ezt nem fogadta el.