Nemzetközi Bíróság: Izraelnek mindent meg kell tennie a népirtás megakadályozása érdekében

Ideiglenes intézkedéseket hozott a gázai palesztin lakosság védelmében pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve. A bíróság nem adott helyt Dél-Afrika kérésének, amely azonnal tűzszünetet követelt volna a Gázai övezetben.

Ideiglenes intézkedéseket hozott a gázai palesztin lakosság védelmében pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve. A bíróság nem adott helyt Dél-Afrika kérésének, amely azonnali tűzszünetet követelt volna a Gázai övezetben. Izraelnek azonban a nagy többséggel meghozott ideiglenes intézkedések alapján mindent meg kell tennie, hogy elkerülje a palesztinok megölését, hogy súlyos testi vagy lelki sérüléseket okozzon, illetve fel kell lépnie az olyan intézkedések ellen, amelyek célja a palesztin nők megakadályozása a szülésben.

Íme a Nemzetközi Bíróság legfontosabb döntései:

Izraelnek most el kell döntenie, hogyan reagál. A Nemzetközi Bíróság döntései kötelező érvényűek ugyan, de végrehajtási mechanizmus nincs. Izrael dönthet akár úgy is, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a bírák döntéseit. Mivel azonban a diplomáciai nagyüzem láthatóan épp a két hónapos tűzszünet lehetőségére törekszik, és továbbra is erőfeszítéseket tesznek a Gázai övezetbe küldött segélyek beáramlásának javítására, Izrael azzal is érvelhet, hogy már megtette a szükséges lépéseket a bíróság követeléseinek teljesítése érdekében.

Joan Donoghue az elnöki feladatokat ellátó bírónő közölte: a bíróság döntése nem befolyásolja a népirtás vádjáról szóló későbbi ítéletet, amely a Dél-Afrika által tavaly megfogalmazott váddal kapcsolatos. A Nemzetközi Bíróság várhatóan azonban csak évek múlva hoz döntést erről az állításról, amelyet Izrael határozottan tagad.

(BBC)