Állandó tűzszünetet akar az Európai Parlament Gázában, de feltételei vannak

Megszavazta az Európai Parlament az „állandó tűzszünet” szorgalmazásáról szóló javaslatot – írja a Guardian.

Megszavazta az Európai Parlament az „állandó tűzszünet” szorgalmazásáról szóló javaslatot – írja a Guardian. Ezt azonban két feltételhez kötötték a döntéshozók.  Az egyik, hogy a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat szabadon kell engedni, a másik, hogy a Hamászt fel kell számolni.

Az EP tehát nem követelt feltétel nélküli tűzszünetet a Gázai övezetben, ehelyett – mint írták – „állandó tűzszünetre és a politikai megoldásra törekvés újraindítására szólított fel, feltéve, hogy valamennyi túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet”.

A nem kötelező érvényű állásfoglalást 312 EP-képviselő támogatta, 131-en ellene szavaztak, 72-en pedig tartózkodtak.

A huszonhét országot tömörítő Európai Unió eddig nehezen alakított ki egységes álláspontot a konfliktussal kapcsolatban, mivel vannak országok – például Németország –, amelyek határozottan Izrael mellett állnak, míg mások inkább palesztinbarátok.

A szocialisták, a centristák és a zöldek olyan állásfoglalást szorgalmaztak, amely állandó tűzszünetre és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólít fel. A jobbközép Európai Néppárt – az EP legnagyobb frakciója – azonban ellenezte a feltétel nélküli tűzszünetre vonatkozó eredeti követelést, és módosító indítványt terjesztett elő.