Fegyveresek törtek be élő adásban egy ecuadori tévéstúdióba

Az elnök szerint belső fegyveres konfliktus zajlik az országban.

Erősen felfegyverzett gengszterek rohamozták meg élő adásban az egyik legnagyobb ecuadori tévécsatorna stúdióját, írja a Guardian. A TC Televisión guayaquli székházára törő, feltételezett bandatagok pisztolyokkal, gépfegyverekkel, gránátokkal és dinamitrudakkal felfegyverkezve hatolt be az egyik stúdióba, ahol épp a csatorna délutáni hírprogramja készült. Az élő adásban látszódtak a tévé földre kényszerített dolgozói, és az is behallatszódott, ahogy valaki azt mondja: „ne lőjenek”, mielőtt megszakították az adást.

Az El Universo című újság szerint a pánikba esett riporterek és operatőrök segélykérésekkel árasztották el az üzenetküldő alkalmazásokat, miközben a bűnözők az épületben tomboltak. „Mindannyiunkat meg akarnak ölni. Segítsenek nekünk” – állt az egyik üzenetben.

A rendőrség különleges egységei kedden helyi idő szerint délután kettőkor vetettek véget a túszejtésnek, miután mind a tizenhárom gengsztert letartóztatták, a fegyvereket és a robbanószereket pedig lefoglalták.

Arról, hogy sérültjei vagy halálos áldozatai voltak-e a támadásnak, egyelőre nem adtak tájékoztatást.

Ecuadorban hétfőn hirdettek szükségállapotot, miután a Choneros banda hírhedt vezére, Adolfo Macías Villamar (ismertebb nevén Fito) megszökött a börtönből. A hatvannapos szükségállapot idején éjszakai kijárási tilalom van életben.

Egyelőre nem világos, hogy a tévéstúdió elfoglalásának van-e bármi köze a Villamar szabadulásához.

Daniel Noboa elnök kedden azt mondta:

az országban belső fegyveres konfliktus zajlik, amiben idáig tíz ember vesztette életét.