Robbanóanyagot szállíthatott a megsemmisült orosz hadihajó

2023.

2023. december 25-én az orosz haditengerészet Ropucsa osztályú Novocserkasszk nevű partraszálló hajója egy ukrán csapás következtében teljesen megsemmisült, miközben az oroszok által megszállt Krím déli partjainál, Feodoszja kikötőjében állt. Nyílt forrásból származó bizonyítékok szerint nagy valószínűséggel a hajó robbanóanyagot szállított, amikor a találat érte, ami nagy másodlagos robbanást okozott – írja csütörtöki jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Az incidenssel háromra emelkedett az invázió kezdete óta elveszített orosz partraszálló hajók száma: a Szaratov 2022. március 24-én süllyedt el, míg a Minszk 2023. szeptember 13-án a szárazdokkban funkcionálisan megsemmisült. További két hasonló hajó valószínűleg megsérült.

Oroszország valószínűleg azt tervezte, hogy a partraszállóhajó-haderejét jelentős kétéltű támadások indítására használja majd az invázió során, és a háborúra való felkészülés során megduplázta e hajók számát a Fekete-tengeren, de a háború elhúzódásával a hajókat inkább logisztikai támogatásra használták. Ez azért nagy jelentőséggel bíró szerep, mert a Krím-híd létfontosságú és viszonylag törékeny közúti és vasúti összeköttetését erősíti, amely a Krímet Oroszországgal köti össze – tette hozzá a jelentés.