Publicus: magyarok többsége nem tartja arányosnak a gázai pusztítást

A magyar túlnyomó többsége, 84 százaléka elítéli a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadását.

A magyar túlnyomó többsége, 84 százaléka elítéli a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadását. A válaszok alig térnek el a különböző pártállású, nemű vagy aktivitású válaszadók között. Ugyanakkor

a megkérdezettek csak alig több mint harmada (36 százalék) tartja arányos válasznak a gázai városokat leromboló tömeges izraeli légicsapásokat

– derült ki a Publicus decemberi reprezentatív kutatásából, melyet a Népszava megrendelésére készített.

Az emberek 70 százaléka tartja felelősnek az Izrael elpusztítására törő Hamászt a konfliktus kirobbantásáért, és csak 27 százaléknyian okolják a palesztin államiság létrehozását gáncsoló Izraelt a háborúért. Ezzel együtt 61 százaléknyian úgy gondolták, hogy Izraelnek van valamennyi köze a háborúhoz.

A hazai közvélemény alapvetően Izrael-párti, de nem tartják arányosnak a Gázai övezet elleni támadásokat (28 és 17 százalék szerint nem vagy inkább nem arányos Izrael válaszlépése), ahogy azt sem tartanák elfogadhatónak (67 százaléknyian), ha a palesztinok Gázából való kitelepítésével zárulna a háború.

A többség, 53 százalék szerint nem számít antiszemitizmusnak, ha valaki bírálja az izraeli kormányt, és 65 százalék felelősnek tartja Netanjahut, amiért nem vették kellően komolyan a Hamász fenyegetését.