A Hamász addig nem enged szabadon több túszt, amíg Izrael be nem fejezi a háborút

A Hamász közölte, hogy addig nem enged szabadon több túszt, amíg Izrael bele nem egyezik a gázai „agresszió teljes leállításába”.

A Hamász közölte, hogy addig nem enged szabadon több túszt, amíg Izrael bele nem egyezik a gázai „agresszió teljes leállításába”. Vagyis a terroristák által diktált feltételek szerint addig nem nyerhetik vissza a szabadságukat az Izraelből október 7-én elhurcolt túszok, amíg véget nem ér a Gázai övezetben dúló háború.

Az október 7-ei támadások során a terroristák 1200 izraelit gyilkoltak meg és 240 embert ejtettek foglyul. Közülük nagyjából 120-an továbbra is a háború sújtotta térségben raboskodnak.

A csoport szigorított az álláspontján, ugyanis korábban „mindössze” tűzszünetet követelt a túszok szabadon engedéséért cserébe. Közleményükben azt írták, „palesztin nemzeti döntés” az agresszió leállításáról szóló követelés, ám azt nem tisztázták, milyen további palesztin, iszlamista szervezeteknek jutott szó a kérdésben. Izrael szerint a szintén Gázában működő, a Hamásznál is radikálisabb Iszlám Dzsihád is tart fogva túszokat.

Izrael idáig azt kommunikálta, hogy a túszok kiszabadításának legjobb módja a katonai nyomás növelése és a különleges mentőakciók, ám idáig csak egy túszt tudtak így kiszabadítani.

(BBC)