A gázai tűzszünetről szavaz hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőnegy új határozatról szavaz, amely „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére” szólít fel Gázában – írja a Guardian.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőnegy új határozatról szavaz, amely „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére” szólít fel Gázában – írja a Guardian. Eközben Washington egyre türelmetlenebb a kulcsonfontosságú szövetségesének számító Izraellel szemben.

Az AFP jelentése szerint a szavazásra napokkal azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok megvétózta a Biztonsági Tanács egy korábbi határozatát, amely „humanitárius tűzszünetre” szólított volna fel a sújtott palesztin területen. A közgyűlésben azonban az ENSZ 193 tagjából 153-an a tűzszünet mellett.

Az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott új tervezet „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére szólít fel, hogy lehetővé váljon a biztonságos és akadálytalan humanitárius bejutás a Gázai övezetbe”. Megerősíti továbbá a kétállami megoldás támogatását a térségben, és „hangsúlyozza a Gázai övezet és Ciszjordánia egyesítésének fontosságát a Palesztin Hatóság irányításával”.

Az új biztonsági tanácsi határozatot az arab országok terjesztették elő, amelyek a múlt keddi közgyűlési szavazáson a széles körű nemzetközi támogatással megerősödve távoztak, de a friss szöveg sorsa továbbra is bizonytalan. Például a tervezet felszólít „az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására”, és elítél „minden válogatás nélküli, civilek elleni támadást”, de nem nevezi meg a Hamászt, amit Izrael és az Egyesült Államok is bírált.

Diplomáciai források szerint az új szövegről szóló tárgyalások vasárnap folytatódtak, hogy elkerüljék az újabb patthelyzetet, néhány nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy Izrael a nemzetközi támogatás elvesztését kockáztatja a Gázai övezet „válogatás nélküli” bombázása miatt – írja a Guardian.