Kirill pátriárka felkerült Ukrajna körözési listájára

Az ukrán belügyminisztérium felvette a keresett személyek listájára az orosz ortodox egyház fejét.

Az ukrán belügyminisztérium felvette a keresett személyek listájára az orosz ortodox egyház fejét. Kirill pátriárka Moszkva Kijev elleni 21 hónapja tartó háborújának támogatója.

Az ukrán biztonsági szolgálatok a konfliktus felbujtásával vádolják.

A Reuters megjegyzi, az intézkedés szimbolikus, mert Kirill pátriárka Oroszországban tartózkodik, és nem fenyegeti letartóztatás.

Az SBU ukrán biztonsági szolgálat múlt hónapban kiadott dokumentuma szerint a pátriárka „megsértette az ukrán szuverenitást”, és Oroszország katonai és politikai vezetésének legközelebbi környezetéhez tartozik.

Ukrajna legnagyobb vallása az ortodox kereszténység, és a kijevi hatóságok büntetőeljárásokat indítottak az ortodox egyház egy olyan ágához kötődő papok ellen, amely egykor közvetlenül az orosz egyház és Kirill befolyása alatt állt. Kijev azt is fontolgatja, hogy betiltja ezt az ágat.

Az orosz ortodox egyház feje egykor KGB-ügynök volt, most Vlagyimir Putyin szoros szövetségese. Orbán Viktorral is jó viszonyban van. Kirill érdekében Magyarország intézkedett már az Európai Unióban: 2022 nyarán, a hatodik szankciós csomagban Kirill pátriárka is felkerült volna a szankcionált személyek listájára, Azonban Orbán Viktor elérte, hogy az egyházi vezetőt kihúzzák a listáról.

A pátriárka idén nyáron, hatvanadik születésnapja alkalmából felköszöntötte és kitüntette Orbán Viktort.