Közel 20 ezer ukrán gyereket deportáltak a háború kezdete óta

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerint az Oroszország által deportált ukrán gyermekek száma meghaladja a 19 500-at.

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerint az Oroszország által deportált ukrán gyermekek száma meghaladja a 19 500-at. Az Ukrinform tudósítása szerint Dmytro Lubinets a Kijevben zajló Szabadság vagy félelem elnevezésű nemzetközi emberi jogi konferencián felszólalva elmondta:

Jelenleg több mint 19 540 hivatalosan megerősített, deportált ukrán gyermekről van szó. Ha minden nap egy gyermeket visszavinnénk, akkor 55 évbe telne a deportáltak hazaszállítása. Ráadásul az oroszok továbbra is napról napra újabb és újabb ukrán gyermekcsoportokat deportálnak az államunkból. Sajnos nem sok eszközünk van arra, hogy az összes ukrán deportált gyermeket hazahozzuk

– mondta Dmytro Lubinets.

Márciusban a hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen az Ukrajnából Oroszországba deportált gyermekek erőszakos kitoloncolásával kapcsolatban. Oroszországban sokakat orosz családok fogadtak örökbe.

A VICE Newsnak adott májusi exkluzív interjúban Maria Lvova-Belova orosz gyermekügyi biztos tagadja, hogy ukrán gyerekek ezreit deportálták volna, de azt elismeri, hogy szállítottak el ukrán gyerekeket Oroszországba. Állítja: cselekedeteiket a szeretet és az empátia vezérli.