Izraeli harckocsik gördültek Gáza déli részére

Hiába kérte az ENSZ és az Egyesült Államok Izraeltől, hogy ne terjessze ki a műveleteit a Gázai övezet egészére, úgy tűnik az Izraeli Védelmi Erők harckocsijai már el is érték a terület déli részét.

Hiába kérte az ENSZ és az Egyesült Államok Izraeltől, hogy ne terjessze ki a műveleteit a Gázai övezet egészére, úgy tűnik az Izraeli Védelmi Erők harckocsijai már el is érték a terület déli részét. Az izraeli szárazföldi offenzíva idáig Gáza északi részére koncentrálódott, ám szemtanúk arról számoltak be az AFP hírügynökségnek, hogy harckocsikat, páncélozott harcjárműveket és buldózereket láttak a déli Hán Júnisz közelében. A katonai járműveket az övezet északi és déli részét összekötő főútjának déli szakaszán látták, és egy szemtanú szerint „golyókat valamint harckocsilövedékeket lőttek a területen közlekedő autókra és emberekre”.

Izrael novemberben ellenőrzése alá vonta Észak-Gáza csaknem egészét, majd az egyhetes tűzszünet után mélyen benyomultak a déli területekre. A Gázában működő másik, a Hamásznál is radikálisabb iszlamista terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád harcosai a Reutersnek nyilatkozva elmondták, hogy harcosaik heves tűzharcban csaptak össze az izraeliekkel Hán Júnisznál, a térség legnagyobb déli városánál.

Az izraeli tankok a határon keresztül behatoltak a Gázai övezetbe, és elvágták a fő észak-déli útvonalat – nyilatkozták a Reutersnek a lakosok. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hán Júniszból északra vezető központi út „hadszíntérnek minősül”, ezért jelenleg le van zárva.

(The Guardian)