Izrael megtámadta a gázai indonéz kórházat is az orvosok szerint

Tankokkal lövöldöznek a gázában működő indonéziai kórház körül – közölte Marwan Sultan, az intézmény orvosigazgatója a BBC szerint.

Tankokkal lövöldöznek a Gázában működő indonéziai kórház körül – közölte Marwan Sultan, az intézmény orvosigazgatója a BBC szerint. A lövések negyedóránként dördülnek el.

 Nem tudunk a szobákban maradni, mivel az ablakokat találatok érik. A kórház folyosóin tartózkodunk. Az irodámat már többször is célba vették

– idézi a BBC az igazgatót, aki szerint tíz egészségügyi szakember és kétszáz beteg tartózkodik az Indonézia által finanszírozott kórházban.

Izrael korábban Gáza legnagyobb kórházáról, az al-Sífa kórházról állította bizonyítékok bemutatása nélkül, hogy a Hamász földalatti parancsnoki központot rejteget ott. Ezt mind a Hamász, mind a kórház orvosai többször tagadták. Az izraeli erők a múlt héten ennek ellenére ütöttek rajta a kórházon, ahol több száz ember keresett menedéket az izraeli bombázások és tüzérségi tűz elől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészségügyi létesítményt egy ponton halálzónának nevezte. Az al-Sífa kórház főigazgatóját – mint arról beszámoltunk – csütörtökön több más egészségügyi alkalmazottal együtt letartóztatták az izraeli erők.

Most az Indonézia által támogatott kórházat is hasonló vádak érték Izrael részéről. A kórház egyik főorvosa a BBC-nek azt mondta:

Ugyanaz a forgatókönyv várható, mint az al-Sífánál, hacsak össze nem jön a tűzszünet.

A kórház orvosai három buszt kértek a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztériumtól  a kórház evakuálása céljából, és tizenhárom mentőautót a fekvőbetegek számára. A kórház a Vöröskereszttel is kapcsolatban áll – tudatta az igazgató.