Tankok kerítették be Gáza legnagyobb kórházát

A BBC riportere telefonon ért el egy személyt, aki a gázai Al-Shifa kórházban tartózkodik.

A BBC riportere telefonon ért el egy személyt, aki a gázai Al-Shifa kórházban tartózkodik. Elmondta, feszült helyzet a kórház körül, ugyanis azt minden irányból tankok veszik körül, és lehetetlen be- és kimenni a kórházba.

Mint mondta, még a kórházi épületen belül az egyik épületből a másikba való költözés is nagy kockázatot jelent. A riport szerint a helyi nyilatkozó azt mondta,

emberek haltak meg a kórházban, mert nincs áram, nincs víz és nincs elég gyógyszer.

Hétfőn azt közölte, hogy az IDF vasárnap megkísérelt 300 liter üzemanyagot a kórházhoz szállítani, de a Hamász nem volt hajlandó átvenni, amit a Hamász tagadott.

Ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó kórházi kapcsolattartó szerint 300 liter nagyon kevés, az legfeljebb fél óráig tart ki. Azt mondta, legalább napi 10 ezer literre van szükség ahhoz, hogy a kórházban minden működjön.

Izrael azzal vádolta a Hamászt, hogy a kórház alatt parancsnoki és irányító központja van – amit a csoport tagad. A BBC forrása erre azt mondta,

több százszor voltam kórházban, ott születtem, ott született a fiam is, anyukám életének utolsó két hónapjában bent volt a vese dialízisközpontban, és minden nap meglátogattam. Nehéz ellenőrizni, hogy mi van alatta. Én nem láttam katonai jelenlétet a kórház épületeiben.