Csendben felfegyverzi Tajvant az Egyesült Államok

Joe Biden nemrég 80 millió dolláros, katonai támogatást hagyott jóvá, de a tajvaniak szerint a következő öt évben akár 10 milliárd dollárra is nőhet.

Felháborodást és ellenzést váltott ki Kínában, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég 80 millió dolláros, katonai felszerelések vásárlására fordítható támogatást írt alá Tajvan számára – írja a BBC hétfő hajnalban megjelent cikkében. Az USA ezt a Külföldi Katonai Kiadások (FMF) néven működő program keretében tette meg, amelyből korábban Afganisztánt, Irakot, Egyiptomot és Izraelt is támogatta, de innen jutott nagyjából négymilliárd dollárhoz Ukrajna is az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Az amerikai külügyminisztérium igyekszik tagadni, hogy FMF keretében nyújtott támogatás Tajvan bármiféle elismerését jelentené. Tajpejben azonban nyilvánvalónak látszik, hogy az Amerikai Egyesült Államok újradefiniálta a szigethez fűződő kapcsolatát.

Ez különösen annak fényében igaz, hogy Washington milyen határozottan szorgalmazza Tajvan újrafelfegyverzését.

Az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolatában még 1979-ben állt be fordulat: innentől kezdve az USA csak annyi fegyvert adott el Tajvannnak, hogy az meg tudja védeni magát egy esetleges kínai támadással szemben, de olyan sokat nem, hogy az destabilizálja a Washington és Peking közötti kapcsolatokat. Az USA évtizedek óta ezt a stratégiai kétértelműséget követi. Ennek értelmében Kínával üzletel, de közben Tajvan leghűségesebb szövetségese maradt – olvasható a cikkben.

Az elmúlt évtizedben azonban a Tajvani-szoroson túli katonai egyensúly drámaian Kína javára billent, és a régi képlet már nem működik. Washington ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy politikája nem változott, de döntő jelentőségű kérdésekben mégiscsak látszik a változás – írták.

Az USA kifejezte, hogy határozottan szükség van a katonai kapacitásunk javítására. Ezzel azt a világos stratégiai üzenetet küldte Pekingnek, hogy egymás mellett állunk

– idézi a lap Vang Ting-yu tajvani kormánypárti képviselőt, aki szoros kapcsolatban áll Cai Ing-wen tajvani elnökkel és az amerikai kongresszusi vezetőkkel. Szerinte a mostani 80 millió dollár csak a jéghegy csúcsa, és megjegyzte azt is, hogy júliusban Biden mérlegelési jogkörével élve jóváhagyta a katonai szolgáltatások és felszerelések 500 millió dollár értékű eladását Tajvan számára. Közlése szerint Tajvan továbbá két zászlóaljnyi szárazföldi csapatot készül kiképzésre küldeni az Egyesült Államokba, amire az 1970-es évek óta nem volt példa. A kulcs azonban a mégiscsak a pénz, amely szerinte a következő öt évben akár 10 milliárd dollárra is emelkedhet.

Tajvannak a támogatásra nyilvánvalóan szüksége van. Megfigyelők szerint a szigetország meglehetősen alacsony készültségi fokon áll egy lehetséges kínai támadás esetére. A problémák listája hosszú: Tajvan hadseregének több száz elöregedett harckocsija van, és túl kevés modern, könnyű rakétarendszerrel rendelkezik. A hadsereg parancsnoki struktúráját, taktikáját és doktrínáját fél évszázada nem frissítették. Sok frontvonalbeli egységének létszáma csak hatvan százalékos feltöltöttséget mutat, kémelhárítási műveletei Tajvannak Kínában pedig állítólag nem léteznek.

2013-ban Tajvan ráadásul egy évről négy hónapra csökkentette a katonai szolgálatot, bár azt utóbb visszaállította tizenkét hónapra.