Netanjahu: Nincs tűzszünet, amíg a túszokat el nem engedik

Izrael vasárnap elutasította a gázai tűzszünetre vonatkozó egyre hangosabb felhívásokat – írja a Reuters.

Izrael vasárnap elutasította a gázai tűzszünetre vonatkozó egyre hangosabb felhívásokat – írja a Reuters.

Nem lesz tűzszünet a túszok elengedése nélkül. Ezt teljesen ki kell törölni a szótárból

– mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a dél-izraeli Ramon légitámaszponton, megismételve ezzel az izraeli kormány korábban is hangoztatott álláspontját. Netanjahu azt követeli, hogy a Hamász eressze szabadon az október 7-i támadások során elfogott több mint kétszáznegyven túszt.

„A barátainknak és az ellenségeinknek ugyanazt mondjuk. Egyszerűen addig folytatjuk, amíg le nem győzzük őket. Nincs alternatívánk” – fogalmazott a kormányfő.

Az izraeli hadsereg jelenleg a szárazföldi csapatok, valamint a légi és a haditengerészeti erő kombinációját alkalmazza a Gázai övezet ostromára, illetve azért, hogy a keskeny tengerparti területre mindinkább benyomulhasson. Állításuk szerint a céljuk, hogy megsemmisítsék a Hamász infrastruktúráját, illetve kiiktassák a szervezet vezetőit, a parancsnoki és irányítási rendszereit.

„Nem órával a kezükben dolgoznak, a parancs az, hogy szakszerűen, lépésről lépésre végezzék a munkát, és próbálják meg elkerülni az áldozatokat, még akkor is, ha semmi sincs ingyen” – mondta Itamar Jaar, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács korábbi helyettes vezetője a Reutersnek.