A Hamász szabadon engedett két amerikai túszt

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője pénteken este jelentette be, hogy a szervezet két amerikai túszt szabadon engedett.

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője pénteken este jelentette be, hogy a szervezet két amerikai túszt szabadon engedett. Az Al-Kasszam Brigád közleménye szerint a döntést „humanitárius okokból” hozták meg.

Azóta kiderült, hogy az első két elengedett túsz egy amerikai állampolgárságú nő és a lánya, Judith és Natalie Raanant, akik korábban rokonlátogatásra érkeztek Izraelbe.

Az amerikai elnök is megszólalt a Hamász által szabadon engedett amerikai túszok ügyében, mint mondta, ők és a családjuk is minden segítséget meg fognak kapni az amerikai kormánytól, hogy felépüljenek az elrablásuk után, és arra kért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a magánéletüket ebben a helyzetben. Joe Biden hozzátette, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy kiszabadítsák a Hamász fogságában tartott amerikaiakat, és kiemelte, hogy Katar és Izrael is a partnereik voltak a mostani akcióban.

Az éjszaka az első fotó is megjelent a két nőről, akiket izraeli katonák kísértek az átadásuk után.

Kiadásuk „az első lépés volt, és folynak a tárgyalások a további kiadásokról” – idézett a Reuters egy, a tárgyalásokat jól ismerő forrást. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, hogy országa „nem hagy fel az erőfeszítésekkel, hogy az összes elrabolt és eltűnt személyt kiszabadítsa”.