35 éves vállalkozó Ecuador új elnöke

Daniel Noboa egy banánültetvényes nagyvállalkozó fia.

Daniel Noboa, egy banánültetvényes nagyvállalkozó fia lesz Ecuador új, egyben eddigi legfiatalabb elnöke, miután az előrehozott elnökválasztások vasárnapi második fordulójában legyőzte Luisa González baloldali politikust – közölte helyi idő szerint vasárnap az ecuadori központi választási bizottság vezetője.

A szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján a 35 éves vállalkozó, Daniel Noboa, a jobbközép Nemzeti Demokratikus Akció párt jelöltje 52,30 százalékot szerzett a baloldali jelölt, Luisa González 47,7 százalékával szemben.

Luisa González és a hivatalban lévő elnök, Guillermo Lasso gratulált Noboa győzelméhez.

Noboa azt ígérte, hogy újjáépíti a gyengélkedő gazdaságú, és növekvő bűnözéssel és erőszakkal küzdő dél-amerikai országot. Mintegy 18 hónap múlva tudja csak elindítani az ígért változást, mert akkor jár le a hivatalban lévő elnök mandátuma.

Noboa banánüzlettel meggazdagodott apja, Álvaro Noboa korábban ötször sikertelenül indult az elnöki tisztségért.

Noboa a választások előtt alakította meg saját pártját, a Nemzeti Demokratikus Akciót, amely az augusztusi parlamenti választásokon a harmadik legtöbb mandátumot szerezte meg.

A leköszönő elnök, Guillermo Lasso azért írta ki az előrehozott választásokat, mert a parlament korrupció gyanúja miatt impeachment eljárást indított ellene. Lasso tagadta a vádakat.