Az iráni erkölcsrendészettel találkozott, kómába esett egy tizenhat éves lány

Az állami média szerint nem reggelizett, a metró vezérigazgatója vérnyomásproblémákra gyanakszik.

Kómába esett vasárnap egy tizenhat éves lány Iránban, miután „a feje egy oszlopnak csapódott” egy teheráni metrókocsiban – írta meg az Iran International. Erre akkor került sor, miután a tinédzser vitába keveredett az erkölcsrendészet tagjaival a fejkendő viselésével összefüggésben. Egy kurd jogvédő csoport kedden este közölt fotót, amelyen Armita Geravand még mindig a Fadzsr kórház intenzív osztályán fekszik kómában. Az iráni biztonsági erők időközben körbezárták a kórház épületét, hogy elejét vegyék a spontán gyülekezésnek és tiltakozásnak.

A hivatalosságok többféle magyarázattal is előálltak a kamaszlány eszméletvesztésének indoklása céljából.

Az iráni állami média hétfőn egyébként közreadott egy rövid videót, amelyen egy eszméletlen lányt húznak ki egy metrókocsi belsejéből, de arról nem mutattak felvételeket, ahogy felszállt a metróra, sem pedig arról, hogy pontosan hogyan vesztette el az eszméletét. Az iráni metróállomásokon és a vagonok belsejében pedig számos kamera található, amelyeket a hatóságok többek között épp a hidzsáb viselésének ellenőrzésére szoktak felhasználni – írják. A metrót üzemeltető cég vezérigazgatója mégis úgy nyilatkozott:

senki, így a metró személyzete sem készítettek felvételeket a fiatal lány ájulásáról.

A közölt felvételből egy részletet a Vice News is megmutatott az X-en:

Az iráni hatóságok a vasárnapi esetet szinte pont úgy kezelik, mint azt a tavalyit, amikor egy huszonéves kurd egyetemista, Mahsza Amini vesztette életét hasonló körülmények között.  Őrizetbe vettek például vasárnap egy újságírót, aki az egyik reformista lapnak akart tudósítani az esetről. Őt hétfőn a lap szerint szabadon engedték. Levetítettek továbbá egy videót a lány szüleiről, akik a felvételen „nyilvánvaló balesetnek” minősítették a történteteket. A videón, amit a közösségi médiában sokan kényszerített vallomásként jellemeztek, a lány édesanyja azt mondta:

Azt hiszem, elesett. Azt hiszem, azt mondták, hogy összeesett, a földre zuhant, a feje a metró peronjának pereméhez csapódott, és a barátai kivitték.

A lap egy, a családjához közel álló forrásra hivatkozva azt írta, hogy a művésznövendék szüleit a történtek után berendelte a titkosszolgálat, és fenyegetéssel nyomást gyakoroltak rájuk.