A republikánus képviselők elgáncsolták Ukrajna katonai támogatását

Semmilyen körülmények között nem szabad hagynunk, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megszakadjon

Semmilyen körülmények között nem szabad hagynunk, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megszakadjon

– jelentette ki Joe Biden, miután a kongresszusi költségvetési megállapodásból a republikánus képviselők az utolsó pillanatban kizárták a Kijevnek szánt, további katonai támogatást. Az amerikai elnök figyelmeztette a kongresszus alsóházában többséget adó republikánusokat, hogy haladéktalanul fogadják el a katonai segélyt, és hagyjanak fel a politikai játszmákkal.

A képviselő ház által elfogadott átmeneti törvényjavaslat, amely több mint egy hónappal meghosszabbította a kormány finanszírozását és elkerülte annak leállást, semmilyen Kijevnek nyújtott segélyről nem rendelkezik. Vagyis az Ukrajnának nyújtott, folyamatos katonai finanszírozás leállt. Így az a hat milliárd dollárról szóló katonai segély is beragadt, amelyet Joe Biden kormánya küldene Ukrajnának, és amely a Fehér Ház elsődleges prioritása.

Biztosítani akarom Amerika szövetségeseit, hogy számíthatnak a támogatásunkra, nem fogunk elmenni

– mondta Biden, aki sürgette a kongresszust, hogy a lehető leghamarabb tárgyaljon a segélycsomagról.

A keményvonalas republikánusok ellenzik a további katonai segítségnyújtást, sokan közülük nyíltan bírálják az amerikai elnök háborúval kapcsolatos politikáját. Marjorie Taylor-Greene, Georgia állam trumpista képviselője kijelentette, hogy Ukrajna nem az 51. amerikai állam.

Ugyanakkor Biden elnök hangsúlyozta, hogy

mindkét párt –a demokraták és a republikánusok, a szenátus és a képviselőház –túlnyomó többsége támogatja a segítségnyújtást Ukrajnának.

A szenátus, vagyis az amerikai törvényhozás felsőházának demokrata és a republikánus tisztviselői ígéretet tettek arra, hogy a következő hetekben helyreállítják az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

(BBC / The Guardian)