A Fekete-tengeri gabonakezdeményezés csökkenthette az élelmiszerárakat

Nagyon valószínű, hogy az ukrán gabona sikeres exportja a ekete-tengeri gabonakezdeményezés során hozzájárult a globális árak és az élelmezési bizonytalanság csökkentéséhez – közölte pénteki napi jelentésében a brit védelmi minisztérium

Nagyon valószínű, hogy az ukrán gabona sikeres exportja a Fekete-tengeri gabonakezdeményezés során hozzájárult a globális árak és az élelmezési bizonytalanság csökkentéséhez – közölte pénteki napi jelentésében a brit védelmi minisztérium

A kezdeményezés során több mint 32 millió tonna élelmiszer került a világpiacra, és az élelmiszerár-index 23 százalékkal csökkent a 2022. márciusi csúcsértékéhez képest. A fejlődő országok különösen jól jártak az alacsonyabb árakkal, valamint az Ukrajnából származó közvetlen gabonaimporttal.

Oroszország kivonulása a gabonaegyezményből csökkentette Ukrajna exportját, és az oroszok célja egyértelműen az volt, hogy ártsanak az ukrán gazdaságnak és a háborús erőfeszítéseknek – tették hozzá.

A jelentés megjegyzi, hogy a mezőgazdasági ágazat a háború előtt Ukrajna exportjának 40 százalékát tette ki, és továbbra is létfontosságú; az élelmiszerexport 2021-ben 28 milliárd dollárt hozott. A gabona exportjához Ukrajna sikeresen használ más módszereket is, mint például a folyami, vasúti és közúti szállítás, azonban nem valószínű, hogy ezek elérnék a Fekete-tengeri exportútvonalak kapacitását.