Terrortámadásra készült a bosnyák férfi, de elkapták

Telefonról indítható bomba készítéséhez kért utasításokat az Iszlám Államtól.

Őrizetbe vettek egy negyvenhárom éves férfit Boszniában, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam harcosaival, és egy ottani mecset megtámadására készült – írta a Reuters a bosnyák államügyészségre hivatkozva. A Zenica városából származó férfit korábban már elítélték terrortevékenység és a szíriai polgárháborúval összefüggő más bűncselekmények miatt – derült ki a közleményből.

Azt nem közölték, hogy a férfi tagadja-e a vádakat, illetve nem adtak tájékoztatást az őt képviselő ügyvédről sem. A férfit alapvetően azzal gyanúsítják, hogy digitális csatornákon kommunikált az Iszlám Állam támogatóival, illetve utasításokat kért egy telefonról felrobbantható bomba építéséhez – olvasható a közleményben.

A férfi olyan muszlim vallástudósok megtámadására készült, akik a militánsok ellen prédikálnak, és a boszniai hatóságoknak jelentenek a szélsőségesek tevékenységeiről.

Boszniában az utóbbi években negyvenhat olyan embert állítottak bíróság elé és ítéltek el, aki Szíriából vagy Irakból tért haza. A boszniai hírszerzés szerint 2012-2016 között összesen kétszáznegyvenegy boszniai felnőtt és nyolcvan gyermek utazott Szíriába és Irakba.

A férfit pénteken vették őrizetbe az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség szóvivője szerint.