Szexvideó miatt felfüggesztették az iszlám értékek népszerűsítéséért felelős tisztviselőt Iránban

A videón két férfi szexel, pedig Iránban a homoszexualitás illegális.

Egy interneten közzétett videón állítólag az látható, hogy Irán Gilan tartományának kulturális és iszlám útmutatásért felelős vezetője, Reza Tsaghati egy másik férfival szexel. Tsaghatit a hatóságok vizsgálatának idejére felfüggesztették posztjáról. Iránban a homoszexualitás illegális, a melegeket zaklatás, bántalmazás és erőszak fenyegeti. A videó – amelyet széles körben megosztottak a közösségi médiában – nagy port kavart az interneten, mivel Tsaghati egy olyan kulturális központ alapítója, amely a vallásosságra és a hidzsábra összpontosít.

Szombaton Mohammad Mehdi Esmaili iráni kulturális miniszter azt mondta, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy Tsaghati megszegi a törvényeket. Egyesek szerint Tsaghati felfüggesztése a posztjáról rávilágított arra, hogy az iráni tisztviselőkkel szemben másként bánnak, ha bűncselekménnyel vádolják őket, mint az LMBT+ közösséggel vagy az iszlám szabályokat be nem tartó nőkkel. A saríára épülő iráni törvények szerint az azonos neműek közötti kapcsolatokat bűncselekménynek tekintik, amelyért halálbüntetés is járhat. Ezt a súlyos büntetést ritkán alkalmazzák, de az LMBT+ közösséget napi szinten érik hátrányos megkülönböztetések.

Az iráni tisztviselők kezdetben hallgattak a szexvideó közösségi médiában való megjelenését követően. A gilani kulturális és iszlám útmutatásért felelős hivatal azonban végül július 22-én közleményt adott ki, amelyben „a gilani iszlám útmutatásért felelős igazgató gyanús tévedésére” hivatkozott. A közlemény szerint az ügyet „alapos megfontolás céljából az igazságügyi hatóságok elé utalták”, és óva intett attól, hogy a videót „az iszlám forradalom tiszteletreméltó kulturális frontjának gyengítésére” használják fel.

A videót eredetileg az ellenzéki Radio Gilan Telegram-csatorna töltötte fel. A csatorna főszerkesztője, Peyman Behboudi azt mondta, hogy a csatorna folytatni fogja a “rezsim tisztviselői között tapasztalható korrupció” leleplezését, írja a BBC.