Orosz és kínai vezetők jelentek meg az észak-koreai katonai parádén

Katonai parádét és fegyverbemutatót tartottak csütörtök este Phenjanban a koreai háború befejezésének hetvenedik évfordulója alkalmából, amit Észak-Korea a „győzelem napjaként” ünnepel.

Katonai parádét és fegyverbemutatót tartottak csütörtök este Phenjanban a koreai háború befejezésének hetvenedik évfordulója alkalmából, amit Észak-Korea a „győzelem napjaként” ünnepel. Az északi-koreai állami hírügynökség jelentése szerint az atomrakétákat is felvonultató parádén orosz és kínai vezetők is tiszteletüket tették, közöttük Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Li Hongzsong, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja, akik beálltak Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mellé.

A felvonuláson az észak-koreai hírügynökség szerint bemutatták Észak-Korea legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit, a Hwasong-17-et és Hwasong-18-at, amelyeknek a hatótávolsága vélhetően elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államok területén bárhol célpontokat találjanak el.

KCNA / KN / AFP PHOTO – Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, és Kim Li Hongzsong, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja a július 27-én megrendezett katonai parádé dísztribünjén a phenjani Kim Ir SzenKim Il-sung téren.

 Az orosz védelmi miniszter munkaebéden is részt vett, ahol az észak-koreai vezető szolidaritásáról biztosította az orosz népet és annak hadseregét. Szergej Sojgu a világ legerősebb hadseregeként ünnepelte az észak-koreai hadsereget. A tárgyalópartnerek stratégiai, biztonsági és védelmi együttműködésről egyeztettek.

Ez az első alkalom a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta, hogy orosz védelmi miniszter hivatalos látogatást tesz Észak-Koreában. A kínaiak a koronavírus-járvány kezdete óta nem jártak a távol-keleti kommunista államban.

Az orosz és kínai jelenléte ebben a formában azért szokatlan, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa Kína és Oroszország kifejezett támogatásával tiltotta be az észak-koreai atomprogramot, Kína és Peking emellett évekkel ezelőtt elhatárolódott Észak-Korea ballisztikusrakéta-programjától is. Észak-Korea 2006 óta áll ENSZ-szankciók hatálya alatt rakéta- és atomprogramja miatt. Az utóbbi években Oroszország és Kína azonban ellenezni kezdte, hogy az Egyesült Államok nyomására újabb szankciókat vezessenek be Észak-Koreával szemben a ballisztikus rakéták folyamatos gyártása miatt. A kínaiak és oroszok kifejezték, hogy a meglévő intézkedéseket humanitárius célokból és Phenjan tárgyalási készsége érdekében is enyhíteni kellene.

(Reuters)