Zelenszkij szerint abszurd lenne, ha a NATO-csúcson nem ajánlanák fel Ukrajnának a tagságot

Volodmir Zelenszkij szerint elnöke szerint abszurd lenne, ha a NATO a vilniusi csúcstalálkozón nem ajánlaná fel Ukrajnának a NATO-tagságot, ugyanis ez új lendületet adhat Oroszországnak a „terror folytatására”.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szerint abszurd lenne, ha a NATO a vilniusi csúcstalálkozón nem ajánlaná fel Ukrajnának a NATO-tagságot, ugyanis ez új lendületet adhat Oroszországnak a „terror folytatására”. Az ukrán elnök a Twitteren közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: Ukrajna tiszteli a szövetségeseit és a közös biztonságpolitikát.

Ukrajna képviselteti magát a vilniusi NATO-csúcson. Ez a tiszteletről szól. De Ukrajna is megérdemli a tiszteletet. Úton Vilniusba arról értesültünk, hogy egyes dokumentumok szövegezése Ukrajna nélkül készül el. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a dokumentum Ukrajna NATO-ba történő meghívásáról szól, nem pedig Ukrajna felvételéről. Ez példátlan és abszurd, hiszen sem a meghívásra, sem Ukrajna felvételére nincs időkeret meghatározva. Ráadásul Ukrajna meghívásához is homályos feltételeket szabtak

– fogalmazott Zelenszkij.

Úgy tűnik nincs szándék arra, hogy Ukrajnát meghívják vagy felvegyék a NATO-ba

– vélekedett az ukrán elnök, aki ezzel Oroszország előtt továbbra is nyitva áll a lehetősége annak, hogy Ukrajna felvételéről alkudozzon a NATO-val. Zelenszkij szerint ez Oroszország számára „motiváció jelent a terror folytatására”.

A bizonytalanság gyengeség. És ezt nyíltan meg fogom mondani a csúcstalálkozón

– zárta sorait Zelenszkij, aki szerdán Joe Bidennel külön is találkozni fog a litván fővárosban.