Saját párttársai fordultak Biden ellen az Ukrajnának küldött kazettás bombák miatt

Saját pártjából is támadások érik Joe Biden amerikai elnököt amiatt, hogy jóváhagyta kazettás bombák küldését Ukrajnába.

Saját pártjából is támadások érik Joe Biden amerikai elnököt amiatt, hogy jóváhagyta kazettás bombák küldését Ukrajnába.

Betty McCollum minnesotai kongresszusi képviselő „szükségtelennek és szörnyű hibának” minősítette a lépést, szerinte „ezeket a fegyvereket nem Ukrajnába kell szállítani, hanem el kell távolítani a készleteinkből”.

A szintén kongresszusi képviselő Ilhan Omar pedig azt nyilatkozta: „Ha az USA vezető szerepet kíván játszani a nemzetközi emberi jogok terén, akkor nem vehet részt az emberi jogok megsértésében. Támogathatjuk Ukrajna népét a szabadságharcában, de közben ellenezzük a nemzetközi jog megsértését. Valójában a kazettás bombák ártatlan áldozatai szinte kizárólag ukrán civilek lesznek. A vele való kereskedés helyett mindent meg kell tennünk a használatuk megszüntetéséért.”

A Pentagon szerint az amerikaiak legutóbb a 2003-as iraki invázió során alkalmaztak kazettás bombákat; ezt megelőzően a 2001-es afganisztáni konfliktus során dobtak le mintegy másfélezer kazettás bombát.

A kazettás bombák használatát világszerte több mint száz országban tiltják, ugyanis a fel nem robbant lőszerek a konfliktus befejezése után évtizedekig fenyegetik a civileket, különösen a gyerekeket.

(The Guardian)