40 ezer rendőrt mozgósítanak Franciaországban csütörtök estére

Egy 17 éves fiatal halála miatt vonultak utcára az emberek.

Frissítünk!

Gerard Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy ma este 40 ezer rendőrt mozgósítanak Franciaországban. Tegnap még csak 9000-et vetettek be. Szükségállapot kihirdetésére azonban nem készülnek – mondta.

Szerdán éjszaka is folytatódtak Párizsban és más francia városokban a zavargások, amelyek azért törtek ki, mert kedden egy közúti ellenőrzést végző rendőr lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút. A francia hatóságok legkevesebb 150 embert letartóztattak. Közben egy videó is előkerült a fiatal lelövéséről:

 

A francia főváros Nanterre külvárosában a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel. A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak – közölte a rendőrség szóvivője. Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médián megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel. A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak a fiatalkorú áldozat, Nahel M. emlékére. A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei. Az ügyészség szerint Nahel M. nem állt meg autójával a rendőr felszólítására.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát és válságtanácskozást hívott össze. Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott. A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt – közölte ügyvédjük, aki szerint egy videofelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.