Tornádó csapott le egy texasi kisvárosra, többen meghaltak

Tucatnyi épület pedig súlyosan megrongálódott.

Legalább három ember meghalt, tucatnyi épület pedig súlyosan megrongálódott egy tornádóban, amely szerda este csapott le az észak-texasi Matador kisvárosra.

Hatósági jelentések szerint túlélők után kutatnak romok alatt, mivel a viharkárok mértéke alapján feltételezhetően akár többen is életüket veszthették, illetve megsérülhettek a szélviharban.

Az 570 lakosú kisvárost nem érte teljesen váratlanul a természeti csapás, mert az országos meteorológiai szolgálat röviddel a vihar előtt figyelmeztetést adott ki a település felé haladó tornádóról, és felszólította a lakosokat, hogy húzódjanak fedezékbe.

Sajtójelentések szerint a Texas állam északi részén fekvő Rolling Plains nevű területen szerda este végigsöprő heves viharokban több tornádó is keletkezett. A Lubbock Avalanche-Journal arról számolt be, hogy a helyenként baseball-labda méretű jégszemekkel és óránként 160 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező viharok több településen is súlyos károkat okoztak. Noha a legsúlyosabb károkat a Motley megyében fekvő Matador szenvedte el, Jaytonban szintén tornádó miatt riasztották a lakosságot. A településen több mint 700 háztartás maradt áram nélkül a vihar következtében.

Texasban legutóbb a múlt hét csütörtökön pusztított tornádó. A nyolcezer lakosú Perryton városán végigsöprő forgószélben három ember meghalt és a település jó része romba dőlt, mintegy 160 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni. Greg Abbott, az állam kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a települést.

Címkék: usatexastornádó