Hadifogoly-ügy: újabb kínos ukrán vádak

Az ukrán katonai hírszerzés tudott az akcióról, ám a magyar fél mindent tagadott.

Az ukrán katonai hírszerzés tudott az akcióról, ám a magyar fél mindent tagadott.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Szabad Európa ukrán szolgálatának azt állította, bizonyítékaik vannak arra, hogy a tizenegy ukrán hadifogoly ügyében valójában a magyar fél kereste meg az oroszokat. Kijev arról már az akció előtt is tudott, a művelet előtti érdeklődéseire azonban a magyar fél mindent tagadott. A budapesti szerkesztőség által szemlézett interjúban Andrij Juszov azt mondta, tudják, hogy a magyar fél néhány hónapja egy 13 fős listát adott át az oroszoknak.

Szerinte a magyar kormány képviselői most is ellentmondásosan nyilatkoznak a Magyarországra végül átszállított hadifoglyokról.

Először azt mondták, hogy hadifoglyok, aztán azt, hogy szabad emberek, és ők maguk kértek segítséget. De tudjuk, hogy ez nem igaz.

Kedden a budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra.

Kapcsolódó
Visszavittek Ukrajnába három Magyarországra szállított hadifoglyot
A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra – közölte Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.