Mészárlás egy ugandai iskolában: 41 halott

Az elkövetők az Iszlám Államnak esküt tett lázadószervezet tagjai.

41 embert, többségében diákokat öltek meg egy ugandai iskolában az Iszlám Államhoz köthető lázadók. További nyolc ember továbbra kritikus állapotban van a mpondwei középiskola és kollégiuma elleni támadást követően, írja a BBC. Az épületet felgyújtották.

A halálos áldozatok közül 38 diák volt, egy biztonsági őr és két helyi lakos – mondta a polgármester. A támadók elhurcoltak több diákot a magántulajdonban lévő középiskola kollégiumából.

Az eset a kelet-afrikai ország nyugati részén történt, közel a Kongói Demokratikus Köztársasággal közös határhoz. A rendőrség szerint a tettesek az utóbbi területén táborozó ADF (Szövetséges Demokratikus Erők) ugandai lázadószervezet tagjai, akik hűséget esküdtek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek. Az ugandai hadsereg katonái a támadók nyomába eredtek; az ugandai katonák Kongóba is beléphetnek a két ország megállapodása alapján – írta az MTI.

Az ADF-et Kelet-Ugandában hozták létre az 1990-es években, és arra hivatkozva fogott fegyvert az 1986 óta hivatalban lévő elnök, Yoweri Museveni kormánya ellen, hogy az üldözi a muszlimokat a túlnyomórészt keresztény országban. Az ugandai hadseregtől 2001-ben elszenvedett vereséget követően a szervezet áttelepült a szomszédos Kongóba.