Az ENSZ egyelőre nincs jelen az orosz ellenőrzés alatt álló, árvíz sújtotta térségekben

Az ENSZ ügynökségei igyekeznek bejutni az orosz ellenőrzés alatt álló, a kahovkai gátrobbantás következtében árvíz sújtotta térségekbe, de még nem tudnak ilyen műveletről beszámolni - közölte csütörtökön Jens Laerke, a világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője Genfben.

Az ENSZ ügynökségei igyekeznek bejutni az orosz ellenőrzés alatt álló, a kahovkai gátrobbantás következtében árvíz sújtotta térségekbe, de még nem tudnak ilyen műveletről beszámolni – közölte csütörtökön Jens Laerke, a világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője Genfben.

Folytatjuk erőfeszítéseinket, hogy Ukrajna orosz ellenőrzés alá került térségeibe eljuthassunk,

hangsúlyozta Laerke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy lényegében sorsukra hagyják az ottani embereket, és akadályozzák az ukrán erők mentési kísérleteit. Nemzetközi segélyszerveteknek pedig tétlenséget vetett a szemére.

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója elmondta, hogy a WHO szintén igyekszik eljutni a katasztrófa sújtotta térségbe. Ez azonban csak a konfliktus mindkét szereplőjével kötött megállapodások alapján lehetséges.

Felidézte, hogy az ukrajnai orosz hadművelet 2022 februári kezdete előtt még lehetséges volt eljutni az oroszbarát szeparatisták régióiban élő lakossághoz, a harcok kitörése óta azonban a WHO tevékenysége a kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló térségekre összpontosul. Mindazonáltal a WHO kapcsolatban áll az orosz hatóságokkal, amelyek arról biztosították az Egészségügyi Világszervezetet, hogy a megszállt térségekben élők jó ellátásban és támogatásban részesülnek.

Örülnénk azonban annak, ha bejuthatnánk ezekbe a térségekbe, hogy képet kaphassunk az egészségügyi helyzetről,

tette hozzá Ryan.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a robbantással.

(MTI)