Amerikai elnökválasztás: újabb ellenfelet kaptak Trumpék a republikánus oldalon

Egy olyan személy jelentette be indulását, aki korábban épp Trump miatt állt félre, még az előtt, hogy az egyik leghangosabb párton belüli kritikusává vált volna.

Újabb politikus csatlakozott az amerikai republikánusok elnökjelölti versenyéhez: ahogy az MTI beszámolt a tengerentúli fejleményekről, Chris Christie, korábbi New Jersey kormányzó bejelentette kedden indulási szándékát. A jelöltséghez szükséges iratokat kedd este benyújtotta a Szövetségi Választási Bizottsághoz, majd az esti órákban a New Hampshire állambeli Manchesterben támogatói előtt tartott beszédében rögvest vázolta politikai elképzeléseit.

Christie 2016-ban is pályázott a republikánus elnökjelöltségre, amelytől akkor Donald Trump javára lépett vissza. Később megromlott a viszonya Trumppal, akinek az egyik legkomolyabb párton belüli kritikusává vált.

Hétfőn hivatalosan jelezte indulási szándékát Mike Pence volt alelnök is, amikor benyújtotta a jelöltséghez szükséges nyilatkozatot az Egyesült Államok központi választási szervéhez. Trump egykori alelnöke a tervek szerint szerdán Iowa államban, első hivatalos kampányrendezvényén, támogatói előtt fogja formálisan is bejelenteni indulását, ahol ismerteti programjának fő irányait.

Chris Christie támogatottsága jelenleg 5 százalék alatt, míg Mike Pence-é 5 százalék körül mozog a republikánus választók körében. Trump egyelőre messze leköröz mindenkit, az újrázni szándékozó egykori elnök magasan a legesélyesebb a republikánus oldalon a maga 50 százalék feletti népszerűséggel. Őt követi Ron DeSantis floridai kormányzó 20 százalék körüli aránnyal, majd nagy lemaradással, 4-5 százalékos támogatottsággal Nikki Haley, volt amerikai ENSZ-nagykövet és korábbi kormányzó, valamint az új belépők, Pence és Christie. Rajtuk kívül Tim Scott szenátor, Larry Elder médiaszemélyiség és Vivek Ramaswamy vállalkozó jelentette be hivatalosan, hogy elindul a republikánus elnökjelöltségért, így izgalmakban és történésekben nem lesz hiány augusztusig, amikor kiderül, hogy ki lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje a 2024-es elnökválaszátson.