„Soha nem láttunk még ilyet” – kaotikus a helyzet az amerikai-mexikói határon, és ez még csak a kezdet

Péntektől már nem lehet járványügyi szabályokra hivatkozva menekülteket kitoloncolni az Egyesült Államokból. A mexikói-amerikai határszakaszon ezért a szokásosnál is több menekült torlódott fel, akiket képtelenek kezelni a hatóságok. A helyzet Joe Biden elnök szerint is súlyosabb lesz.

Helyi idő szerint csütörtök éjfélkor hatályát veszti a kitoloncolásról szóló jogszabály az Egyesült Államokban. Az úgynevezett 42-es rendelkezést még a korábbi elnök, Donald Trump elnöksége idején hozták 2020 márciusában, a jogszabály alapján az illegális bevándorlókat járványügyi okok miatt is ki lehet utasítani az országból.

Vélhetően a közelgő határidő miatt is rekordközeli menekültszámot regisztráltak a texasi El Pasónál, a BBC közölte, a hét elején 24 óra alatt több mint 10 ezer migránst fogtak el vagy regisztráltak a környező határszakaszokon.

Egyesek szerint válsághelyzet alakult ki a határmentén, rengeteg menekült a város utcáin, összeeszkábált sátrakban, kempingekben lakik, sokan közülük össze vannak zavarodva a szabálymódosítás miatt is. Egy nagyobb csoport egy belvárosi templom környékén ütött tábort.

Soha nem láttunk még ilyet. Valaminek változnia kell. Ezt nem folytathatjuk örökké

– mondta Oscar Leeser, El Paso polgármestere. Bár a helyzet most is kritikus, a tisztviselők szerint a legrosszabb még csak most következik.

Közéjük tartozik Joe Biden elnök is, aki még a hét elején ismerte el, hogy a hatóságok minden erőfeszítése ellenére a határon a helyzet „egy ideig kaotikus lesz”. A menekültáradattal már most is alig tudnak megbirkózni a határmenti városokban, és arra számítanak, hogy a következő napokban még nehezebb dolguk lesz. Leeser azt mondta, hogy El Pasónál 10 ezer migráns torlódott fel, akik „alig várják, hogy bejöjjenek”.

Joe Sanchez, a texasi közbiztonsági minisztérium regionális igazgatója egy focimeccshez hasonlította a helyzetet.

Képzeld el, hogy 60 000 ember van egy helyen, és hirtelen kiadnak egy riasztást, hogy bomba van az épületben. Mi történik ezután? Káosz… Nagyon nehéz irányítani és nagyon nehéz kezelni ezt a helyzetet

– mondta a BBC-nek.

Azoknak a menekülteknek sem könnyű, akik már átjutottak a határon. A Biden-adminisztráció szerdán új, a korábbinál sokkal szigorúbb szabályokat vezetett be a menedékkérőkre vonatkozóan. Az egyik ilyen például, hogy az illegális migránsok öt évig nem kérhetnek menekdékjogot az Egyesült Államokban.

A készültség miatt a nagyjából 3220 kilométeres határszakaszon már 24 ezer nemzeti gárdista és aktív szolgálatot tejesítő katona segít, számuk folyamatosan nő a terhelés miatt.

Az Amerikai Vám- és Határőrség (CBP) közlése szerint El Paso térségében tavaly október óta 265 ezer illegális migránst regisztráltak, ami 134 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A hatóságok jelenleg áltagosan napi 1700 migránst vesznek őrizetbe.

Csak a hét elején több mint 27 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ami bőven meghaladja a CBP kapacitását, pláne úgy, hogy 24 óra alatt 10 ezer embert kellett kezelniük. Alejandro Mayorkas belügyminiszter közölte is, hogy további 1500 amerikai katonát vezényelnek ki a déli határra.

A hatóságoknak ráadásul azokat a tömegeket is kezelniük kell, akik a bírósági eljárás alatt szabadlábon várják a döntést sorsukról. A BBC-nek többen azt mondták, hogy lehet, hogy éveket kell majd várniuk ügyük elbírálására. Egy nő azt nyilatkozta, hogy a tárgyalása 2025-ben lesz, Miamiban.

Az El Pasó-i rendőrség indított egy úgynevezett végrehajtási akciót, azt próbálják elérni, hogy az utcán/kempingben tartózkodó migránsok legalább a kijeltöl CBP-létesítményekbe menjenek. A hatóság fellépése miatt viszont sokan elmenekültek, ami még inkább erősíti a káoszt a városban.

Mayorkas azt mondta, hogy a fenti problémákon túl meg kell küzdeniük az embercsempészekkel, akik pusztán hamis információk terjesztésével is megágyaznak a káosznak. A belügyminiszter szerint azt terjesztik, hogy május 11-e után mindenki kedvére utazhat az Egyesült Államokba, mert a határ nyitva lesz.

Még egyszer felszólítjuk a menekülteket, hogy ne higgyenek azoknak az embercsempészeknek, akik pusztán a haszonszerzés céljából hazudnak nekik.

– mondta Mayorkas, aki hangsúlyozta, hogy igyekeznek legális útvonalakat biztosítani a menekülteknek, például megnyitottak egy regionális központot, amelyben segítik a menedékkérőket, hogy bejussanak az Államokba, akár csak úgy, hogy információkkal látják el őket vagy csak elérhetővé teszik számukra a CBP One alkalmazást, amivel migránsok időpontot tudnak foglalalni a menedékkérelmük elbírálására.

Mexikó északi részén is kaotikus a helyzet, a CNN arról írt, hogy mintegy 155 ezer menedékkérő várakozik, hogy bejusson az Egyesült Államokba.

A hírportál szerint csak Tijuana környékén 6000-en próbálnak San Diegóba szökni.

A humanitárius válság küszöbén állunk

– mondta Enrique Lucero, Tijuana bevándorlásügyekért felelős igazgatója.

A feszültség egyre növekszik a menekültek körében, akiknek ráadásul a magas hőmérséklettel is meg kell küzdeniük, az előrejelzések szerint a héten nem lesz ritka a 35 fok sem. Többen úgy döntöttek, hogy átugroják a kerítést, esetleg átúsznak. Május 10-én még lövöldözés is volt a mexikói-amerikai határ mentén húzódó Pharr–Reynosa hídon.

Nem csak a határ közelében feszült a helyzet. Tavaly óta egyre több, menekültekkel teli buszt küldenek a déli államok republikánus kormányzói New Yorkba vagy Chicagóba, hogy tehermentesítsék magukat. Ez lépéskényszerbe hozta a kormányzókat is, kedden a New York-i Kathy Hochul adott ki egy végrehajtási rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy további több száz nemzeti gárdistát mozgósítsanak a városban. Chicago polgármestere, Lori Lightfoot szintén kedden vészhelyzeti nyilatkozatot adott ki, miután drasztikusan megugrott a menedékkérők száma a városban. Ez a két hatalmas város sem képes felszívni az érkezőket, New York polgármestere, Eric Adams már korábban kijelentette, hogy ha túlságosan magas lenne a migránsok száma, a városon kívülre is szállítanak a menedékkérőkből.

A neheze azonban még hátra van, hiszen a közelmúltban szinte csak a 42-es rendelkezés miatt utasítottak ki embereket. Az amerikai határvédelem közlése szerint 2022-ben több, mint 1,15 millió embert állítottak elő a déli határon, és ebben az időszakban 1 millió 50 ezer menekültet toloncoltak ki a május 11-én éjfélkor hatályát vesztő jogszabály miatt.