Öt és fél év börtönt kapott egy dán fiatal, mert neonáciknak toborzott

Európában egyre több fiatalt vonzanak a neonáci csoportok.  

Jelentős, összesen öt és fél év szabadságvesztésre ítéltek egy 16 éves fiatalt, mert neonáci csoporthoz tartozott, megpróbálta beszervezni egy iskolatársát is, valamint különböző eszközökkel terjesztette a csoport ideológiáját – jelentette a dán média csütörtökön.

A fiatal fiút több törvényellenes cselekedettel is vádolták, köztük azzal, hogy terrorcselekmény elkövetésének szándékával csatlakozott a Feuerkrieg Division (FKD) nevű neonáci csoporthoz, ebben a vádpontban azonban felmentették.

A bírósági beszámolók szerint a fiú éppen 15 éves múlt, amikor 2021-ben megpróbálta beszervezni egy iskolatársát az FKD-ba. A csoport sok szélsőjobboldali tartalmat terjesztett Telegram-csatornáján, köztük pokolgépkészítésről szóló leírásokat. A nála tartott házkutatás során a rendőrség egy náci zászlót, karszalagot és Adolf Hitler Mein Kampfjának egy példányát találta meg.

A tinédzser egyik vádpontban sem vallotta magát bűnösnek. Az ügyészség öt évi börtönt kért, a bíróság ennél súlyosabb büntetést szabott ki, és a DR tévécsatorna tudósítása szerint a védelem fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A szóban forgó ügy a dán terrorelemzési központ (CTA) márciusi jelentésében is szerepelt, amelyben a fiatalok körében online terjedő szélsőjobboldali radikalizációról számolt be. A 16 éves fiú ügye is ezt a jelenséget látszik alátámasztani, mindazonáltal Európában már 13 éves gyerekeket is őrizetbe vettek az FKD-ban való tagság miatt.

Egyebek mellett az online térben való anonimitás is megkönnyíti, hogy tizenévesek szélsőjobboldali csoportokhoz csatlakozzanak – figyelmeztetett Michael Hamann, a CTA vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

(MTI)