Legalább 85-en meghaltak, miután pánik tört ki egy pénzosztáson Jemenben

A tömeg a Ramadán alkalmával megrendezett jótékonysági pénzosztásra gyűlt össze.

Legalább 85 ember meghalt, 322-en pedig megsérültek Szanaában, miután tolongás alakult ki egy iskolában megrendezett pénzosztás során – közölték a jemeni fővárost irányító húszi hatóságok.

Az emberek az iszlám böjti hónap, a Ramadán utolsó napjai alkalmával megrendezett jótékonysági pénzosztásra gyűltek össze, amikor tülekedés tört ki. A sérültek közül többen válságos állapotban vannak.

A húszi belügyminisztérium szóvivője a katasztrófáért a helyi hatóságokkal való egyeztetés nélküli, „önkényes pénzosztást” okolta, ahol fejenként 5000 jemeni rijálnak megfelelő (6800 forint) adományt osztottak ki. A hatóságok őrizetbe vettek két szervezőt, és nyomozást indítottak.

Szemtanúk szerint a húszi fegyveres erők úgy próbálták megfékezni a tömeget, hogy a levegőbe lőttek, azonban a lövedékek eltaláltak egy elektromos vezetéket, ami robbanást okozott. Ezt követően pánik tört ki, az emberek menekülni kezdtek.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. A húszi milícia rendszeresen indít rakéta- és dróntámadásokat a jemeni hadsereg állásai és szaúdi célpontok ellen azóta, hogy 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost. A jelentések szerint a konfliktusban részt vevő valamennyi fél megsértette az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot. A harcok patthelyzetet eredményeztek, és feldúlták az országot, ami az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő, és 150 ezer ember halálát okozta.

(The Guardian)