Leállhat a repülés az orosz vulkánkitörés miatt

Orosz geológusok szerint a légi közlekedésben is gondot okozhat, hogy a Kamcsatka-félszigeten kitört Sivelucs vulkán, amely tíz kilométeres hamufelhőt lövell a légkörbe.

A KVERT nevű tudományos csoport szerint a tűzhányó aktivitása hatással lehet a nemzetközi és az alacsonyan közlekedő járatokra. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati, illetve 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba, írja az MTI .

A vulkánkitörésekre szakosodott szervezet közleménye szerint hétfőn éjjel erős, robbanásszerű kitörés történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka-félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut. A csoport felhívta a figyelmet, bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is, az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben.

Kamcsatka mintegy 160 vulkánja közül csak két tucatnyi aktív, közülük a 3283 méter magas Sivelucs az egyik legnagyobb. A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel.

Hétvégén orosz geológusok a félsziget másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról számoltak be, amely szintén tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából (kiemelt képünkön), ám az orosz polgári védelem szerint lakott területekre és az idegenforgalomra nem jelentett veszélyt.