Két évet kapott az orosz apa, akinek a kislánya háborúellenes rajzokat készített az iskolában

A férfit és kislányát elválasztották, az apa kedden megszökött a háziőrizetből.

Két év börtönre ítélték kedden Oroszországban azt az ötvennégy éves egyedülálló apát, akinek a tizenhárom esztendős lánya háborúellenes rajzokat készített az iskolában. Alekszej Moszkaljovnak a fegyveres erők lejáratása miatt kellett felelnie a törvény előtt.

A bíróság szóvivő közölte azonban, hogy a férfi egyik napról a másikra elszökött a házi őrizetből, és jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik.

Moszkaljov a Moszkvától 240 kilométerre fekvő Jefremov városban nevelte egyedülálló szülőként a kislányát, ám a hatóságok elválasztották őket egymástól, miután a férfit március elején házi őrizetbe helyezték. A kislányt ideiglenesen állami gondozásba vették.

A Guardian a család beszámolójára hivatkozva azt írja, tavaly április óta gyakorol rájuk nyomást az orosz rendőrség, mióta a hatodikos lány megtagadta, hogy részt vegyen egy hazafias órán az iskolában, és több olyan rajzot is készített, amelyeken rakétákat lőttek ki egy ukrán zászló alatt álló családra. Egy másik gyerekrajzon az a szöveg állt:

„Dicsőség Ukrajnának!”

Az iskola illetékesei emiatt állítólag kihívták a rendőrséget, akik kihallgatták a kamasz lányt, az apját pedig megfenyegették. A rendőrség ezután kezdte vizsgálni Moszkaljov közösségi média tevékenységét, és végül ez alapján a fegyveres erők lejáratásával vádoltak meg. Ezt az apának olyan posztjai miatt tehették meg, amelyekben az orosz hatalom képviselőit „terroristáknak”, az orosz katonákat pedig „erőszakolóknak” minősítette.

A nagy horderejű ügyet orosz emberi jogi csoportok is bírálták, majd az apából és lányából álló család újraegyesítését követelték online kampányban.

A Moszkvától délre található Tula régió rendőrsége közölte, hogy Moszkaljov kedden, a hajnali órákban szökött meg a házi őrizetből.