Nincs olyan, hogy palesztin nép – mondta Izrael pénzügyminisztere

De olyan sincs szerinte, hogy palesztin kultúra, vagy történelem.  

Becalel Szmotrics, izraeli pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy nincs palesztin történelem, nincs palesztin kultúra, és nincs olyan, hogy palesztin nép – írja a Reuters.

Ráadásul beszéde közben a miniszter mögött egy olyan zászló volt látható, amely Izraelt kiterjesztett határokkal mutatta, beleértve Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, Gázát és Jordániát is.

A Reuters felidézte, hogy a pénzügyminiszternek nem ez az első botrányos kijelentése, március elején egyenesen egy palesztin város „eltörlésére” szólított fel.

Egyébként Bezalel Smotrich ugyanazon a napon mondta el a palesztin nép létezését is tagadó beszédét, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak Egyiptomban, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán és a zsidó húsvét ünnepeinek viszonylag békében teljenek el.

Mohammad Shtajjeh palesztin miniszterelnök azonnal elítélte Szmotrics kijelentéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtásnak minősülnek. A palesztin fél szerint az ilyen kijelentések a terrorizmust erősítik.

Az elmúlt egy évben már több mint 2500 palesztint ölt meg az izraeli hadsereg, az áldozatok között sok civil is volt. A palesztinok eközben mintegy 40 izraelivel végeztek.

A jelenlegi izraeli kormányról pár hónappal ezelőtt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Izrael történetének legjobboldalibb kormánya alakulhat
Vége van a négy éve tartó politikai válságnak? Mit jelent a palesztin ügy és az izraeli-arab kapcsolatok szempontjából Netanjahu visszatérése? Megpróbálja-e a kormányfő megakadályozni az ellene indított peres eljárást?