Spanyolország üzent az Egyesült Államoknak a hatvan éve rájuk hulló hidrogénbombák miatt

Hatvan évvel ezelőtt négy amerikai hidrogénbomba zuhant egy légi balesetet követően egy spanyolországi falu mellé.

Spanyolország hétfőn hivatalosan is kérte az Egyesült Államoktól, hogy kezdje meg a radioaktív anyaggal szennyezett talajréteg eltávolítását arról a területről, amelyre közel 60 évvel ezelőtt négy amerikai hidrogénbomba zuhant egy légi balesetet követően egy spanyolországi falu közelében – írja az MTI.

Bár egyik hidrogénbomba sem robbant fel, kettőn a plutóniummal töltött detonátorok szétrobantak, és több kilogramm erősen radioaktív anyaggal terítették be a Palomares nevű település körüli területet. A spanyol külügyminisztérium közlése szerint addig nem adnak további tájékoztatást a kérelemmel kapcsolatos részletekről, amíg az Egyesült Államok kormánya hivatalosan nem válaszol a spanyol megkeresésre.

Madrid és Washington 2015-ben szándéknyilatkozatot írt alá a Palomares körüli terület megtisztításáról és rehabilitációjáról, valamint a radioaktív anyaggal szennyezett talajréteg egyesült államokbeli helyszínen való elhelyezéséről. Több okból azonban mindeddig nem született meg a végleges megállapodás.

A bombák 1966. január 17-én zuhantak le, amikor egy amerikai B-52-es bombázó és egy, az üzemanyag újratöltését még a levegőben lehetővé tevő tankerrepülőgép frontálisan összeütközött. A két repülőgép 11 fős személyzetéből heten meghaltak, a légi baleset helyszínén a szárazföldön nem voltak halálos áldozatok. A baleset a hidegháború csúcspontján történt, amikor az Egyesült Államok külpolitikájának részeként nukleáris fegyvereket szállító amerikai repülőgépek tartózkodtak folyamatosan a levegőben a Szovjetunió szárazföldi határai közelében.

A 2015-ös szándéknyilatkozat szerint a balesetet követően mindkét ország haladéktalanul megkezdte a Palomares körüli terület biztosítását, a szennyezett talajréteg eltávolítását és a terület fertőtlenítését. A nyilatkozat azt is hangsúlyozta, hogy Madrid és Washington azóta folyamatosan figyelemmel kísérte és elemezte a radioaktív szennyezés mértékét. Az EFE spanyol hírügynökség szerint 44 parcellán mintegy 50 ezer köbméter földterületet ért radioaktív szennyeződés. A spanyol kormány azóta folyamatosan bérelte az érintett földeket a tulajdonosaitól a terület biztosítása érdekében, és most abban bízik, hogy kisajátítással megszerezheti a terület tulajdonjogát.

Az El País című spanyol napilap csak hétfőn számolt be a madridi kormány hivatalos kérelméről, bár a cikkben az szerepelt, hogy a spanyol kormány kérését hónapokkal ezelőtt megküldték Washingtonnak, és hogy az Egyesült Államok válasza mindeddig pozitív volt. A lap szerint Madrid gyors megállapodásra törekszik, mivel Spanyolországban decemberben általános választásokat tartanak.