Orbán Viktor konstruktívan állt hozzá Ukrajna európai integrációjának kérdéséhez az ukrán elnöki hivatal szerint

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozott Ihor Zsovkva, az ukrajnai elnöki hivatal helyettes vezetője, aki elárulta, miért hívták meg Kijevbe Orbán Viktor.

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozott Ihor Zsovkva, az ukrajnai elnöki hivatal helyettes vezetője, aki elárulta, miért hívták meg Kijevbe Orbán Viktor. Zsovkva – akinek nyilatkozatát a Hvg.hu szemlézte – elmondta, hogy jelen volt az EU vezetőinek február 9-i brüsszeli csúcstalálkozóján, amire Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a magyar miniszterelnök volt az első, aki odament az ukrán elnökhöz és kezet fogott vele. A találkozón Zelenszkij megvitatta Orbánnal Ukrajna európai integrációs útját, „és konstruktív visszajelzéseket hallottunk ezzel kapcsolatban”.

JOHN THYS / AFP

Ukrajna elnöke többször is meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy jöjjön Ukrajnába, Kijevbe. Hogy üljenek le egy asztalhoz, és beszéljenek meg minden szempontot, beleértve a Magyarországot érintő kérdéseket is.

– mondta Zsovkva, aki hangsúlyozta, ismerik Magyarország álláspontját, amely szerint nem fog katonai segítséget nyújtani Ukrajnának. „A diplomáciában a legjobb mindig a párbeszéd, a beszélgetés” – tette hozzá. Ukrajna elnöke többször is telefonon beszélt Magyarország miniszterelnökével a háború előtt és a háború alatt. Van párbeszéd. De természetesen egy teljes körű látogatás során sokkal több lehetőség és esély van arra, hogy ezt érdemben és produktívan folytassuk – jelentette ki az elnöki hivatal helyettes vezetője.