Már a nehézgépjárműveken keresztül is büntetné az oroszokat az EU

Újabb szankciókat vetnének ki a háború első éves évfordulójára.

Már a tizedik szankciós körre készül az EU Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt. A legújabb szankciókat szimbolikus dátumhoz igazítják, a háború kezdetének egyéves évfordulóján léptetnék életbe, azaz február 24-én.

Az Európai Bizottság egyrészről nehézgépjárművekre – köztük a teherautókra és az erdészeti és mezőgazdasági ágazatban általában használt gépekre – vonatkozó exportintézkedéseket, valamint az orosz gumi és aszfalt behozatalára vonatkozó lehetséges korlátozásokat javasol. A csomag további kiviteli tilalmakat is tartalmaz az olyan elektronikai alkatrészekre vonatkozóan, amelyeket Oroszország fegyverek gyártásához használhat, és esetleg az orosz gyémántok is érintettek lehetnek – írta a Politico értesülései szerint a portfolio.hu.

Emellett új személyek kerülhetnek fel a szankciós listára is, többek között orosz katonai vezetők és a megszállt területekre telepített tisztviselők, valamint az orosz propagandagépezethez tartozó újságírók és egyéb személyek.

Az oroszok elleni szankciókat kiterjesztenék Fehéroroszországra is, az Oroszország ukrajnai háborújának nyújtott támogatása miatt.