Boris Johnson: Putyin rakétatámadással fenyegette Nagy-Britanniát

Ez a BBC új dokumentumfilmjének előzeteséből derült ki, amelyet hétfőn mutatnak be.

Azt állítja Boris Johnson korábbi brit kormányfő, hogy Vlagyimir Putyin rakétatámadással fenyegette meg őt egy rendkívüli telefonbeszélgetés során még az ukrajnai orosz inváziót megelőzően. Mindez a BBC új, Putyin a Nyugat ellen című dokumentumfilmjének előzeteséből derült ki. A film hétfőn este kerül adásba a BBC kettes csatornáján.

A korábbi konzervatív brit kormányfő elmondása szerint Putyin azt mondta neki, hogy a rakétatámadás „csak egy percbe telne”. A fenyegetés állítólag még 2022 februárjában egy „nagyon hosszú” telefonbeszélgetésben hangzott el. Johnson állítólag ekkor figyelmeztette az orosz elnököt, hogy Ukrajna lerohanása nyugati szankciókhoz vezetne, és fokozottabb NATO-jelenléthez Oroszország határainál. Johnson állítólag azzal is elodázni próbálta a az orosz katonai akciót, hogy közölte: Ukrajna „belátható időn belül” nem fog csatlakozni az észak-atlanti katonai szövetséghez.

Putyin elnök a korábbi kormányfő szerint „nagyon bizalmasan” viselkedett telefonhívás során.

Azt nem lehet tudni, hogy a fenyegetés valódi volt-e. Tekintettel azonban az Egyesült Királyságot ért korábbi orosz támadásokra – legutóbb Salisburyben 2018-ban volt példa ilyesmire –, Johnsonnak valószínűleg nem volt más választása, komolyan kellett vennie a fenyegetést. Kilenc nappal később, február 11-én Ben Wallace brit védelmi miniszter Moszkvába repült, hogy orosz hivatali partnerével, Szergej Sojguval találkozzék.

A BBC dokumentumfilmjéből kiderül az is: Wallace azzal az ígérettel távozott Moszkvából, hogy Oroszország nem fogja lerohanni Ukrajnát, noha állítólag mindkét fél tudta, hogy ez hazugság.

Wallace szerint ez a „meglehetősen dermesztő, de közvetlen hazugság” megerősítette abban a meggyőződésében, hogy Oroszország támadásra készül. Valerij Geraszimov tábornok – Oroszország jelenlegi vezérkari főnöke – távozásakor ráadásul állítólag azt mondta neki: „soha többé nem fognak megalázni minket”.

Miután február 24-én orosz tankok lépték át az ukrán határt, Johnson úr az éjszaka közepén telefonhívást kapott Zelenszkij elnöktől.

Zelenszkij nagyon-nagyon nyugodt volt

– emlékezik Boris Johnson, aki azonnal felajánlotta, hogy segít biztonságba helyezni az ukrán elnököt. Zelenszkij azonban, mint köztudott, ezt nem fogadta el.